BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsan nő az üzleti kártyák száma

Látványosan nőtt az utóbbi időszakban a céges bankkártyák száma Magyarországon, így a részesedésük is fokozatosan emelkedik a fizetési forgalmon belül.

Látványosan emelkedett az elmúlt években a Magyarországon kibocsátott üzleti bankkártyák száma. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint június végére meghaladta a 676 ezer darabot az itthoni kibocsátású céges plasztikok mennyisége, ami 13,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A stabilan két számjegyű bővülés jóval gyorsabb a piac egészében mértnél, hiszen a jegybank adatai szerint a június végén forgalomban lévő 9,47 millió bankkártya bő 4 százalékkal volt több a 2018 közepén regisztráltnál. Ennek megfelelően a céges kártyák részesedése is fokozatosan emelkedik a piacon: júniusban már az összes kibocsátott plasztik 7,1 százalékára rúgott, szemben a 2018-as 6,5 százalékkal.

A gazdálkodó és egyéb szervezetek – utóbbiak közé tartoznak például az alapítványok – által vezetett bankszámlák száma viszont már jóval szerényebb ütemű bővülést mutatott: ezekből az év közepén 994,2 ezret tartott nyilván az MNB, 2,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Ám ez a tendencia még mindig fölötte van a teljes piaci bővülésnek, hiszen az összes pénzforgalmi számla mennyisége 0,2 százalékkal, 10,56 millióra emelkedett egy év leforgása alatt. Ennek megfelelően a nem magánszemélyekhez köthető számlák aránya is növekedést mutat, tavaly június óta 9,2-ről 9,4 százalékra emelkedett.

Fotó: VG/Kallus György

Ugyan a céges bankkártyákhoz köthető forgalomról nincs nyilvánosan elérhető, külön kimutatás, mégsem túl merész a következtetés, hogy az évek óta stabilan növekvő kártyás fizetési forgalomban is fontos szerepük lehet. Különösen igaz ez a bankjegykiadó automatáknál (ATM) végrehajtott készpénzbefizetési tranzakciókra, amelyek összértéke a második negyedévben már meghaladta a 305 milliárd forintot, ez több mint másfélszerese az egy évvel korábban mért 197,4 milliárdnak.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.