BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a felzárkózás az eurozónához

A Samsung gyár építése jövőre 0,2 százalékpontot dobhat a GDP bővülésén.

Folytatódik a gazdasági felzárkózás az eurozónához, megvan a 2 százalékpontos növekedési előny, idén 4,9 százalékkal bővülhet a GDP – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a friss Inflációs jelentés ismertetésekor.

A külső konjunktúrában nem látszik változás, azonban a recessziós félelmek enyhültek. A háztartási hitelezés sokkal jelentősebb lehet, mint amit vártunk, ami érdemben támogatja a növekedést.

A beruházási ciklus dinamukusabb lehet, mint a korábban várt, a Samsung gyár ehhez sokat tett hozzá, ami a GDP-t 0,2 százalékponttal emeli 2020-ban.

Balatoni András az MNB ügyvezető
Fotó: VG

A külső kereslet visszafogott lesz, ami a visszafogott külső inflációs folyamatokkal jár kéz a kézben. A bérdinamika prognózisán enyhén emeltünk. A képzett munkaerőért folyó verseny mérséklődött, ami mögött az automatizáció, a munka tőkével kiváltása áll. A munkaerőpiaci ciklus ugyanakkor túljutott a csúcspontján. A fogyasztás a jövedelmekkel arányosan nőhet.

A fogyasztási hitelek a vártnál gyorsabban nőnek, azonban a nettó megtakarítási ráta nem változik, mivel a bruttó megtakarítások is emelkednek. A beruházások továbbra is kétszámjegyű bővülést mutathatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.