BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Első helyen a technológiai innováció

Az elmúlt évek a passzívan kezelt ETF-ek előretöréséről szóltak.

Az elmúlt évek a passzívan kezelt ETF-ek előretöréséről szóltak, ám ezen belül érdemes részletesen megvizsgálni a smart beta ETF-eket. Ezek tökéletes adathalmazt szolgáltatnak annak megállapításához, hogy a piac melyik szektora vagy inkább alszektora tudott kiemelkedő évet maga mögött hagyni.

A smart beta ETF-ek, amelyek 2010 után robbantak be a köztudatba, olyan befektetési stratégiát követnek, amelyekkel korábban csak aktívan kezelt alapok esetében találkozhattunk, ráadásul olcsóbban. Az ETF-ek esetében folyamatos az árjegyzés, azaz úgy kereskednek vele, mint egy hagyományos részvénnyel.

A smart beta ETF-ek az aktív és a passzív alapkezelési stratégiákat egyesítik, viszont az indexkövetés miatt a költség alacsonyabb, mint egy hagyományos, aktívan kezelt befektetési alap esetében. Vagyis igazából passzív alapok, mégis valamilyen különleges metódus által kialakított indexet követnek. Olyan benchmarkot, amely valamilyen alternatív módon súlyozza a tagjait, tehát nem a megszokott számtani átlag vagy piaci kapitalizáció, hanem volatilitás, növekedés, értékalapú, momentum, tulajdonosok vagy szektor, alszektor, esetleg azok nagyon kis szelete alapján.

A smart beta ETF-ek azért is jó eszközök, mert segítségükkel a befektetői hangulat alakulása is követhető. Megállapíthatók, hogy melyek a „forró” szektorok, és melyek azok, ahol a világ végét várják a befektetők. Ezek alapján a következő erősorrend rajzolódott ki 2019-ben: a robotika, a génterápia, a tiszta energetika, a dolgok internete, egyszóval a technológiai innováció állt az első helyen.

Fontosabb kérdés, hogy a kockázattal korrigálva hogyan teljesítettek az egyes szektorok, ezért a figyelem a sharpe rátára terelődik, amely a kockázatmentes hozamhoz mért többlethozamot korrigálja a kockázattal. Ennek alapján az S&P 500 index is kiemelkedően teljesített. De az alternatív stratégiákra fókuszálva, kockázattal korrigálva az egyértelműen győztes szektor vagy inkább alszektor a víz és a tiszta energetika volt 2019-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.