BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció előtt a légitársaságok

Jól lehetett keresni az elmúlt hónapokban az európai légitársaságok részvényein.

Jól lehetett keresni az elmúlt hónapokban az európai légitársaságok részvényein, amelyek markáns felpattanáson vannak túl. Az európai diszkontok tavaly augusztus közepe óta sziporkáznak:

  • a Ryanair csaknem 70,
  • az EasyJet pedig 60 százalékos emelkedést tud felmutatni.
  • Ezzel ellentétben a Wizz Air kisebb felértékelődésen van túl, ami azzal magyarázható, hogy 2019-ben felülteljesítő volt a szektortársaihoz képest, és a teljes évet 40 százalékos pluszban zárta. Ezek után az idén érdemes kivárni, mivel a piac többnyire beárazta a pozitívumokat 2020-ra, a légitársaságok pedig inkább negatív meglepetésekkel szolgálhatnak.

    Úgy gondoljuk, hogy a jó hírek, mint

    a font felértékelődése, a brit választások kimenetele, az idei évre várható alacsonyabb realizált olajárak, a kapacitás lassúbb növekedése, valamint a megrendelt gépektől várt hatékonyságnövekedés visszaköszön a profitvárakozásban.

    Ugyanakkor megjósolhatatlan, hogy mi történik majd a Brexitig, így a fontot inkább lefelé mutató kockázatként értelmezzük. Mint ahogy azt is, hogy mind a két repülőgyártó leszállítási problémákkal küszködik, és a megrendelések teljesítésének csúszása súlyos veszteséget okozhat a légitársaságoknak. A globális makrofolyamatok javulásának hatására ráadásul az olajár is emelkedő pályára állt, bár az olajkitettség fedezésének köszönhetően a negatív hatásával már kevésbé kell számolni 2020-ban.

    Az aggodalmaink mögött meghúzódó tényező továbbá az európai klímapolitika iránymutatása. Az egyik legnagyobb piacnak számító Németországban a környezetvédelmi adó a jegyárak jelentős növekedésével jár majd, ráadásul a vállalati marzsok szűkülésének következtében a német cégek várhatóan kevesebbet fognak allokálni üzleti utakra, ami megfojthatja a kereslet élénkülését, így a kereslet-kínálati egyensúlytalanság és az erőteljesen fokozódó verseny továbbra is velünk maradhat az idén.

    Összességében úgy véljük, megéri várni a korrekcióra, és érdemes szárazon tartani a puskaport.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.