BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A koronavírus és potenciális hatása

A világgazdaság növekedése 0,3–1 százalékpont közötti mértékben csökkenhet.

Már több mint két és fél hete mindennap izgatottan kelünk és fekszünk, egyrészt a koronavírus, másrészt a tőkepiacok mélyrepülése miatt. Mindeközben Kínában, még Vuhanban is kezd visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba. Ez pedig azt sugallja, hogy a vírus nem legyőzhetetlen.

A járvány lefolyása alapesetben három fázisból áll:

  • egy gyorsuló fázis az új megbetegedések tekintetében,
  • majd egy forduló (inflexiós) pont után, ahol tetőzik az új megbetegedések száma,
  • csökkenni kezd, s lassan – sokkal lassabban, mint a felfutás volt – elfogynak az új megbetegedések.
  • Számításaink azt mutatják, hogy a járvány kitörését követően, a fentebb említett csúcs vagy inflexiós pont mintegy két hét, négy hét távlatában következik be, a kormányzati intézkedések és a lakosság tudatos viselkedésének függvényében.

    Ugyanakkor a lecsengés – általában a kisebb-nagyobb karanténokkal – optimálisan két-három hónapnál nem tart tovább. Ez azt sugallja, hogy a gazdasági hatás elsősorban az első és a második negyedévet érinti az európai országokban és az USA-ban.

    Kínában pedig leginkább az első negyedévet érinti közvetlenül. Ez a V vagy U alakú recesszió viszont nagy valószínűséggel kompenzálódik az utána következő negyedévekben, hiszen számos elhalasztott vásárlás, lakossági fogyasztás később valósul meg.

    A jelenlegi várakozások szerint összességében a világgazdaság növekedése 0,3–1 százalékpont közötti mértékben csökkenhet, ami a korábbi 3,5 százalékkal szemben 2,5–3,3 százalék közötti növekedésnek felelhet meg.

    Ezért talán nem meglepő, hogy a részvénypiacok nagyot, jellemzően 20 százalék fölötti mértékben estek. Az is igaz, hogy a részvények sok esetben 15-20 százalékkal a sok éves átlagos P/E-érték fölött forogtak, a jó üzleti kilátások következtében.

    Most viszont már csak az átlagos értéken vagy az alatt forognak.

    Ha pedig az általános hosszú távú kilátások nem romlanak számottevően, amiért a döntéshozók – úgy tűnik – mindent meg is tesznek, akkor szerintünk a mostani árazások egyelőre fairnek tekinthetők, s a kilábalással újabb emelkedési hullámot láthatunk majd. Addig viszont a megnövekedett kockázatok miatt jelentős maradhat a volatilitás a piacokon.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.