BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúszhat az osztalékfizetés a vírus miatt

A tőzsdei cégek éves rendes közgyűlésének megtartását is veszélyeztetik a koronavírus megfékezése érdekében hozott hatósági intézkedések. Az idő sürget, az áprilisra kiírt rendezvényekről rövid időn belül dönteniük kell a cégeknek.

Törvényi kötelezettségüknek eleget téve sorra teszik közzé a tőzsdei cégek az éves rendes közgyűlési meghívóikat, holott a koronavírus megfékezése érdekében hozott kormányzati intézkedések miatt egyelőre igencsak kérdéses, hogy az éves beszámolók elfogadásáról is döntő áprilisi részvényesi gyűléseket a tervezett időben és formában egyáltalán megtarthatják-e.

A kialakult helyzet a részvényeseket is kellemetlenül érintheti, mivel a közgyűlések elhalasztása esetén a tavalyi eredmény után járó osztalékról sem születhet döntés, így bizonytalan ideig csúszhat a kifizetés is.

A korántsem hétköznapi helyzetre eltérő módon reagálnak a vállalatok, és a veszélyhelyzetben gyorsan változó szabályozókat is másként értelmezik. Egyelőre csak a Magyar Telekom döntött úgy, hogy elhalasztja a hazai cégek között a legkorábbi időpontra, április 8-ra tervezett éves közgyűlését, emiatt

az osztalékfizetés és a sajátrészvény-vásárlási program is csúszhat.

Fotó: Kovács Attila / MTI

A telekommunikációs cég különösen azzal a keddtől hatályos kormányrendelettel indokolja a lépést, amely a résztvevők számától és a helyszíntől függetlenül megtiltja a rendezvények, gyűlések helyszínén tartózkodást.

Bár a többi társaság nem vont le ennyire drasztikus konklúziót a 46/2020. számú kormányrendeletből, közgyűlési meghívóikban azért igyekeznek felkészíteni a befektetőket a rendezvényeik esetleges elhalasztására, ahol pedig lehetséges, ott alternatív eszközöket is bevetnének a szavazásra. Akad viszont olyan társaság is, amelyik még jelzésszinten sem foglalkozik a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet lehetséges következményeivel.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.