BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rövid távú lehetőségek vannak a piacon

A járvány következtében egyszerre szembesülünk keresleti és kínálati sokkal.

A járvány következtében egyszerre szembesülünk keresleti és kínálati sokkal a világban. A vállalati szféra szokásos működése felborult, a fogyasztói magatartás megváltozott. A részvénypiacok február közepétől 30-40 százalékos csökkenéssel a három évvel ezelőtti szintekre estek vissza. A szinte megállás nélküli korrekcióban a váratlanul és gyorsan romló világgazdasági jövőkép mellett az elmúlt években kifeszítetté vált részvénypozícióknak és a tőkeáttételes befektetések kényszerlikvidálásának is jelentős szerepük volt. A kormányzatok és a jegybankok a 2008-as globális válság idején elkészített segélycsomagok többszörösét meghaladó gazdaságtámogató és -élénkítő intézkedéseket jelentettek be, ami után a részvénypiacok is magukra találtak. Kérdés, hogy elérkezett-e a hosszabb távú befektetések ideje, itt a V forduló.

Egyelőre bizonytalan, hogy a koronavírus okozta globális gazdasági sokk, illetve a hatásait tompítani hivatott több ezermilliárd dollár értékű monetáris és fiskális segélycsomag eredményeként milyen szintek tekinthetők fair árazásnak. Egy ilyen piaci helyzetben a kockázatos eszközök közti együttmozgások jelentősen felerősödnek, nem célszerű egy egyedi részvényt kiemelni a sok közül. A piac risk-on, risk-off üzemmódban működhet még rövid távon, amíg a járványhelyzet nem javul. A hatalmas volatilitásban könnyen képződnek felfelé körök, amelyek átmeneti lokális csúcsok kialakulásához vezethetnek, rövid távú kereskedési lehetőséget biztosítva.

A klasszikus menekülő instrumentumok, így a fejlett piaci devizák és állampapírok tartása továbbra is indokolt. A részvények esetében elsősorban az alacsony volatilitású tőzsdén kereskedett alapok tartása (ETF-ek) lehet célravezető, de a klasszikus defenzívebb ETF-ek is jó célpontok lehetnek. Ha a kockázatvállalási képességünk engedi, akadnak túladottnak tűnő instrumentumok is. Az amerikai közműszektort lefedő ETF például az év eleje óta közel 3 százalékkal felülteljesíti az S&P 500 indexet, míg az energiaszektor csaknem 30 százalékkal alulteljesítő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.