BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A babaváró húzta a hitelpiacot

Mintegy 390 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások az év első két hónapjában, amelyben meghatározó szerep jutott a babaváró konstrukciónak is. A lakáshiteleknél is jól kezdődött az év.

Jól alakult az első két hónap a lakossági hitelpiacon: a háztartások összesen 387,2 milliárd forint értékben kötöttek új lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződéseket, ez 65,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett statisztikáiból.

  • A fogyasztási hiteleknél több mint duplájára, 236,7 milliárd forintra emelkedett a folyószámlahitelek nélkül számolt új szerződések összege: ebben ugyanakkor meghatározó szerep jutott az állami támogatás mellett igényelhető babaváró kölcsönnek, hiszen csak ennél a konstrukciónál közel 106 milliárd forintra rúgott az első két hónapra kimutatott mennyiség.
  • A lakáshiteleknél sem sikerült rosszul az első két hónap. A szerződéses összeg meghaladta a 150 milliárd forintot, ez 19,5 százalékos emelkedés 2019 azonos időszakához képest.
  • A babaváró konstrukciónál mintegy százhatmilliárd forintra rúgott az első két hónapra kimutatott szerződéses összeg
    Fotó: MTI/Vajda János

    Ami az egyes fogyasztásihitel-konstrukciókat illeti, ott már jóval vegyesebb a kép. Az ebben a kategóriában meghatározó személyi kölcsönöknél 13,2 százalékos növekedést mutatott ki az MNB, 87,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett.

    Az áruvásárlási és egyéb hiteleknél – szintén a babaváró kölcsön hatása miatt – több mint tízszeresére, 126,2 milliárd forintra ugrott a két hónap alatt megkötött szerződések mennyisége az egy évvel korábbihoz mérten, de látványosan, 60,9 százalékkal nőtt az új szabad felhasználású jelzáloghitelek mennyisége is. (Az utóbbiaknál még mindig nincs szó óriási tételekről, két hónap alatt összesen 14 milliárd forintnyi új hitelről írtak alá megállapodást.)

    A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.