BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyedi sztorikra érdemes figyelni

A koronavírus-járvány ágazati hatásai eltérők, a legnagyobb vesztesek közé tartoznak a légitársaságok.

A koronavírus-járvány ágazati hatásai eltérők, a legnagyobb vesztesek közé tartoznak a légitársaságok:

a United Airlines, a Delta Airlines és az American Airlines részvényárfolyamai is erőteljesen zuhantak, egy hónap leforgása alatt – február 20. és március 18. között – 70-80 százalékot veszítettek értékükből.

A hajózási társaságok közül a Royal Caribbean Cruises, a Carnival Corp és a Norwegian Cruise Line Holdings árfolyama csökkent látványos mértékben, január közepétől március közepéig 80-90 százalékos veszteséget szenvedtek el a részvények. A szállodákat üzemeltető társaságok szintén megszenvedik a vírus hatását, a Marriott International és a Hilton Worldwide Holdings árfolyama is nagyot zuhant (február közepétől március közepéig 70-80 százalékos esésekkel találkozhattak a befektetők). Az S&P 500 legnagyobb vesztesei közé tartoznak a kaszinóüzemeltetők – a Wynn Resort árfolyama a két héttel ezelőtti mélyponton 75 százalékos mínuszban tartózkodott a január közepi csúcshoz képest, a Las Vegas Sands 50 százalékos mínuszban is járt.

Emelkedő részvényeket is találunk a piacokon, főként az egyedi sztorikra érdemes figyelni.

A defenzív iparágak közé tar­toznak a mostani helyzetben a gyógyszergyártók, főként azok, amelyeknél folyamatban vannak a Covid–19-re vonatkozó kísérletek.

Ilyen például a Gilead Sciences, amelynek árfolyama január közepétől mostanáig 20 százalékot emelkedett. A nyertesek közé tartoznak az olyan cégek is, amelyek segítik megteremteni a munkavállalók fizikai érintkezése nélküli munkakörnyezetet. Ilyen például a Zoom Video Communications, amely vi­deokommunikációs alkalmazásokat fejleszt. A fertőtlenítőszereket gyártó cégek bevétele is emelkedhet, például a Clorox részvénye az év elejétől kezdve 15 százalékos pluszban jár, de a csúcson 40 százalék felett is volt már, ám ez nem növekedési sztori, és a menedzsment sem vár jelentős változást a bevételben a jövőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.