BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légitársaságok a süllyesztőben

Európában a legnagyobb ütést a turisztikához kapcsolódó ágazatok szenvedték el.

Európában a legnagyobb ütést a turisztikához kapcsolódó ágazatok szenvedték el a koronavírus-járvány kirobbanása óta. Bár számos egyedi részvény árazása vonzó szintre süllyedt a légiszektorban, érdemes körültekintőnek lenni az egyedi részvénybefektetések kiválasztásakor.

A legnagyobb tőzsdei indexekre pillantva látható, hogy

az elmúlt bő egy hónap a pozitív korrekcióról szólt, ám általánosságban elmondható, hogy az emelkedésből a turisztikai szektor kimaradt.

Ez nem meglepő, mivel nagyon sok a piacon a bizonytalanság és az olyan kérdés, amelyre egyelőre nincs meggyőző válasz. A legvalószínűbb forgatókönyvnek most a gazdaság U alakú kilábalása látszik, bár a megugró munkanélküliség miatt a fogyasztás visszaépülésével kapcsolatban nehéz becslésekbe bocsátkozni. Gyenge lehet a keresleti oldal, s kérdéses, hogy a kormányzati és a jegybanki élénkítő programok rövid távon mennyire tudják kompenzálni a jövedelemkiesést.

A fogyasztói bizalom gyors visszaépülése nem egyértelmű, a potenciális utasokat pedig óvatosság és a tartalékok felhalmozása jellemezheti a következő néhány hónapban, de akár évben is. Ez nagymértékben fékezheti a légi közlekedést is. Az ágazat szereplőinek a következő egy-két évben a turizmushoz köthető bevételeik visszaesésével kell számolniuk. Ez a válságot megelőzően tapasztalt túlkínálatos piacon további jegyárcsökkenést okozhat, ami a szektor profitabilitását évekre visszavetheti.

A zavarosban halászva érdemes lehet a bőséges likviditással rendelkező Wizz Airbe vagy Ryanairbe fektetni, a több sebből vérző hagyományos légitársaságokat pedig érdemes elkerülni.

Az alacsony költségekkel operáló vállalatok versenyelőnye most még inkább felértékelődhet, mivel az alacsony viteldíjak hatása a hatékony diszkonttársaságoknál kevésbé lesz érezhető. Ráadásul a Wizz Air és a Ryanair üzemanyagköltségei a működési költségek egyharmadát tették ki az előző években, az olajár extrém alacsony szintje pedig a jövőben hatványozottan hozzájárulhat a stabil működéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.