BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befékezett áprilisban a hitelezés

Minden jelentősebb lakossági hiteltípus új szerződéseinél erős visszaesést hozott az április. Az első négy hónap adatai ezzel együtt még mindig növekedést mutatnak, ám ehhez kellett a babaváró konstrukció is.

A vártnak megfelelően igen visszafogottan alakult az április a lakossági hitelpiacon: a járványhelyzet miatt hirtelen és drasztikusan esett a kölcsönök iránti kereslet, ami az új szerződések mennyiségén is azonnal tükröződött. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint márciusról áprilisra a személyi kölcsönökre kötött új szerződések estek a legnagyobb mértékben, 64,2 százalékkal, miután 36,4-ről 13 milliárd forintra olvadt a kimutatott összeg. Jelentősen, 28,3 százalékkal csökkent havi összevetésben a babaváró kölcsönök új szerződéseinek összege is, és 46 milliárd forintot ért el.

Ilyen kevés új szerződést még soha nem kötöttek a pénzügyi szolgáltatók a konstrukció múlt év júliusa óta tartó történetében.

Figyelemre méltó viszont, hogy a lakáscélú hiteleknél a körülményekhez képest viszonylag szerény, 18,8 százalékos volt a márciusról áprilisra mért csökkenés, valamivel 69 milliárd forint feletti szerződéses összeg mellett.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az első négy hónap adatait vizsgálva már nem ennyire elszomorító a kép,

bár jól látszanak a hitelpiaci lassulás jelei. A fogyasztási hiteleknél 75,4 százalékkal, 431,4 milliárd forintra emelkedett az új szerződések mennyisége az MNB adatai szerint.

Itt viszont a növekedéshez már nagyon kellett a babaváró kölcsönök január és április között elkönyvelt 217,4 milliárdos új állománya, enélkül ugyanis már az év első harmadában is zsugorodott volna a piac. A személyi kölcsönöknél 138,9 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek az év első négy hónapjában a háztartások, ez 20,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A szabad felhasználású hiteleknél ugyanakkor 29,2 százalékos bővülést mutatott ki éves összehasonlításban a jegybank, ám ez is csak 27 milliárd forintnyi új szerződést jelent.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.