BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hangulatban indult a kereskedés Európában

Frankfurttól Párizsig zöldben a főbb börzék mutatói.

Mérsékelt emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán.

  • A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,11 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,42 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 pedig 0,48 százalékos pluszban indította a kereskedést.
  • Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,43 százalékkal emelkedett a nyitásban.

    A kereskedés első pár perce után Londonban 0,61 százalékos, Frankfurtban 0,91 százalékos, Párizsban pedig 0,87 százalékos pluszban állt az irányadó index.

    Az eurót 1,1346 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon délelőtt kilenc órakor, 0,05 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a keddi záráshoz képest.

    A piacok figyelme az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságára irányul. A befektetők eufória közeli optimizmust táplálnak a gazdaságnak a koronavírus-járvány utáni gyors talpra állását illetően, jóllehet a múlt héten közzétett májusi amerikai foglalkoztatási jelentést nem számítva a makroadatok, valamint a kínai-amerikai feszültségek erősödése nem sok jót ígér.

    A nyíltpiaci bizottság szerdán befejeződő kétnapos ülése után közzéteszi friss gazdasági előrejelzését, amelyből világosabban látható lesz, hogy mennyi ideig és milyen alacsony szinten gondolják tartani a kamatokat. A monetáris politikában nem várható semmilyen változtatás, de a fékezés bármilyen esetleges jele ronthatja a kockázatvállalási hangulatot és erősítheti a dollár árfolyamát – figyelmeztettek elemzők.

  • A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.
  • Az augusztusi szállítású Brent hordónként 1,38 százalékos mínuszban, 40,61 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 1,85 százalékos veszteségben, 38,22 dolláron forgott kilenc órakor.
  • Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,05 százalékkal, 1715,21 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,08 százalékkal 1723,25 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

    Kedden Londonban 2,11 százalékos, Frankfurtban 1,57 százalékos, Párizsban pedig 1,55 százalékos mínuszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,22 százalékkal, az FTSE Eurofirst pedig 300 index 1,11 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,35 százalékkal csökkent.

    New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 1,09 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,78 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,29 százalékos pluszban fejezte be a napot.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.