BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogvesztő határidő jön: szeptember 30-ig igényelhetik vissza a cégek a külföldi áfát

Az áfa levonására jogosult hazai vállalkozások szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szeptember végéig kell benyújtaniuk a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket az erre jogosult magyar cégeknek – közölte hétfőn a NAV.

nav
Szeptember végéig kell benyújtaniuk a cégeknek a NAV-hoz a külföldi áfa visszaigényléséről szóló kérelmeiket / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Hangsúlyozták: a határidő jogvesztő, vagyis ezen időpontig a kérelmeknek be kell érkezniük a hivatalhoz, aki elmulasztja, az a tavalyi számlái után a külföldön megfizetett áfát már nem igényelheti vissza, késedelmét pedig még igazolási kérelemmel sem mentheti ki. 

A magyar vállalkozásnak nem szükséges a külföldi adóhatóságot megkeresnie azért, hogy a külföldi beszerzései után visszakaphassa az áfát, mivel a NAV-hoz mint letelepedés tagállamához kell benyújtani elektronikus úton az áfa-visszatérítési kérelmet. 

A cégek az adót a 24ELEKAFA jelű űrlapon tudják visszaigényelni, a NAV pedig a benyújtott kérelmet továbbítja az egyes külföldi visszatéríttetési tagállamok irányába. 

A külföldi áfa-visszaigénylés úgynevezett egyablakos rendszerének a lényege az egyszerűsítés. Ha ugyanis egy belföldi vállalkozás az Európai Unió olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, de beszerzésekor az adott tagállami általános forgalmi adót felszámították, akkor anélkül is visszakaphatja a számlán szereplő áfát, hogy a beszerzés országában regisztrálna, adószámot igényelne. 

Tavaly szeptember 30-ig mintegy 25 ezer magyar áfa-visszatérítési kérelmet továbbított a NAV az érintett tagállamokhoz – közölte a vámhivatal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.