BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenéssel indult a kereskedés New Yorkban

Csökkenéssel indult a kereskedés kedden a New York-i tőzsdéken az amerikai-kínai feszültségek erősödésének hatására.

Csökkenéssel indult a kereskedés kedden a New York-i tőzsdéken az amerikai-kínai feszültségek erősödésének hatására.

  • A kereskedés első pár perce után a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,15 százalékos,
  • az S&P 500-as mutató 0,18 százalékos,
  • a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,17 százalékos mínuszban állt.
  • A kínai kormányzat zokon vette Donald Trump amerikai elnök azon fenyegetését, hogy betiltja a Tiktok működését az Egyesült Államokban, ha a kínai tulajdonos nem adja el amerikai befektetőnek a népszerű videómegosztó amerikai ágát. A ByteDance kínai vállalatcsoport és a Microsoft amerikai technológiai óriáscégnek szeptember 15-ig kell megállapodniuk. A China Daily című, államilag támogatott kínai napilap kedden úgy reagált, hogy az ország soha nem fogadja el technológiai vállalatának „ellopását”.

    A világ két legnagyobb gazdasága közötti súrlódások a háttérbe szorultak az idei első fél évben, miközben az új koronavírus által okozott járvány megroppantotta a világgazdaságot. A feszültségek felizzása akadályozni fogja egyes exportőr és importőr vállalatok talpra állását, valamint felerősíti azokat a félelmeket, hogy a gazdasági válság mélyebb lesz.

    Fotó: Johannes EISELE / AFP

    A nagy nyugat-európai tőzsdéken borúlátó a hangulat. Kedd délután fél négykor

  • a londoni FTSE-100 index 0,21 százalékos,
  • a frankfurti DAX-30 index 0,71 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 0,17 százalékos,
  • az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,26 százalékos mínuszban állt.
  • A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1732 dollárt adtak, 0,28 százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszköz. A jenhez képest 0,13 százalékkal drágult a dollár, 106,08 jenen forgott.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

  • Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,95 százalékos mínuszban, 43,73 dolláron,
  • a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,85 százalékos veszteségben, 40,66 dolláron forgott fél négykor.
  • Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,22 százalékkal, 1972,16 dollárra csökkent, míg az októberi szállítású aranyé 0,24 százalékkal, 1979,45 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

    Hétfőn emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 0,89 százalékkal 26 664,40 pontra, az S&P 500-as index 0,72 százalékkal 3294,61 pontra, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,47 százalékkal 10 902,80 pontra kúszott fel.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.