BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nasdaqot is verték a zöld ETF-ek

Az emelkedés mögött több pozitív tényező is meghúzódhat.

A márciusi részvénypiaci szakadás óta a technológiai részvények méltán uralják a híreket. A nagy kedvenccé vált FAANG-részvények vezetésével a Nasdaq szektorindex több mint 25 százalékos pluszban van idén, a márciusi mélypontok óta pedig 60 százalékot emelkedett.

De nem csak ez a szektor büszkélkedhet. A megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozó vállalati szegmens részvényei is hasítottak. Az időről időre befektetői fókuszba kerülő szektor pont a Nasdaq szeptemberi mini korrekciója óta kapcsolt nagyobb sebességre.

Fotó: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Az emelkedés mögött több pozitív tényező is meghúzódhat. Kedvező a makrogazdasági és monetáris környezet, a jegybankok öntik a piacokra az olcsó likviditást, amelynek egy része jellemzően a részvénypiacokon csapódik ki.

A költségvetési eszközökkel megtámogatott reálgazdasági teljesítmény is sokat javult március óta.

Másrészt az amerikai elnökválasztás közeledtével Donald Trump népszerűségének csökkenése felerősítette a várakozást a zöldenergia hasznosításának felértékelődésére.

A szektor részvényei nagy lendületet kaptak. Érdemes lehet tehát ezekre a tematikus ETF-ekre is figyelni, különösen, hogy nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a Kínában is egyre nagyobb kormányzati figyelem irányul a környezetvédelemre.

Az iShares Global Clean Energy ETF idei 70 százalékos teljesítménye több mint kétszerese a Nasdaq 100 teljesítményének, és a márciusi mélypontok óta majdnem 140 százalékkal emelkedett.

A megújuló energiaforrások közül a napenergia hasznosításával foglalkozó cégek részvény-ETF-jei teljesítettek a legjobban. Az Invesco Solar ETF a márciusi mélypontok óta száguld, 220 százalékot nyert, és miután korábban 50 százalékot zuhant a februári csúcsokról, idén mégis 130 százalékot emelkedett.

A tisztaenergia-papírokat hosszú távon a fogyasztói szemléletváltás is segíti, és a szektor gazdaságpolitikai támogatást is kap. Ezeknek a részvényeknek a jövőbeli teljesítményére az amerikai elnökválasztás eredménye jelentős hatással lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.