BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vakcina lökést ad az olajáraknak is

Érdemes elgondolkodni az olajcégek részvényeinek vásárlásán.

A magas hatékonyságú Pfizer-vakcina megjelenése magával hozhatja azt a nagy szektorátrendeződést, amelyet már régóta vár a piac, és amellyel szerintünk a hagyományos szektorok kerülhetnek ismét a fókuszba. Közéjük tartozna az olajszektor is, ezért úgy véljük,

érdemes elgondolkodni az olajcégek részvényeinek vásárlásán.

Előretekintve az olajkereslet normalizálódására, azaz magasabb olaj- és földgázárakra számítunk, amit a várhatóan kedvezőbbé váló kereslet-kínálati viszonyok is támogathatnak 2021-ben.

  • A keresleti oldalt a fiskális stimulusok, az ipar erősödése, valamint a hatékony vírusellenes vakcinák forgalomba kerülését követően a globális turizmus talpra állása – és az ezzel járó magasabb kerozinigény – támogathatja.
  • A kínálati oldalon az alacsony olajárak miatt elmaradó beruházások a kitermelés további esését valószínűsítik. Erre az aktív amerikai fúrótornyok számának idei 67 százalékos csökkenése is utal.
  • Meggyőződésünk, hogy az amerikai palaolajszektor nem tud visszatérni a korábbi kitermelési dinamikájához, mivel a részvényesek a növekedés helyett az osztalék és a részvény-visszavásárlások felé fordultak. Az észak-amerikai kitermelő cégek visszafogott beruházási aktivitása miatt jó eséllyel elmarad a korábbi évek impozáns olajkínálat-bővülése. Emlékezetes, hogy az elmúlt négy évben a kínálatbővülés 75 százaléka az amerikai palaolaj-kitermelés felfutásának volt köszönhető. Természetesen az OPEC+ tagországai a kínálati oldalon mindig képesek lesznek a túlkínálatot enyhítő lépéseket tenni, ám véleményünk szerint nem fogják elsietni ebbéli döntésüket.

    Összességében átlagosan 50-55 dollár hordónkénti olajárra számítunk a jövő évben, és további olajár-emelkedésre 2022-ben.

    Joe Biden elnöksége alatt feltehetően jogi és adminisztratív úton nehezítik majd az új palaolajkutak fúrását Észak-Amerikában, ugyanakkor vélhetően megengedőbbnek mutatkoznak Iránnal kapcsolatban, enyhíthetnek a nyersolaj exportjára kivetett szankciókon. Ha így lesz, annak jelentős, lefelé irányuló kockázatai lehetnek az olajárakra.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.