BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína fellép a fintech-szektor monopóliumaival szemben

Más országok gyakorlatát is tanulmányozzák a fogyasztók védelme érdekében.

Kína az Alipay és a WeChat Pay piaci túlsúlya miatt a fizetési szolgáltatások terén a verseny erősítésére törekszik – mondta Liang Tao, a kínai bankfelügyelet alelnöke egy pekingi konferencián. A népköztársaság, ha kell, más országoktól is tanulni fog, hogy a monopóliumokat korlátozza és a fogyasztók érdekeit védje – tette hozzá. Szerdán tették közzé az ázsiai országban azt a törvényjavaslatot, amely az Alibaba és társai piaci erőfölényének a megakadályozását szolgálná a fintech és az e-kereskedelmi szektorban.

Fotó: AFP

A nemzetközi tőkepiacon nagy felhördülést keltett a múlt héten, hogy az Alibaba érdekeltségébe tartozó Ant Group fintech cég 37 milliárdos részvénykibocsátását (IPO) a kínai hatóságok beavatkozását követően felfüggesztették. Akkor hivatalos magyarázatot nem adtak, ám az elemzők szerint a hatóságok egyszerűen túlzottan nagynak látják az Alipay szerepét a hitelpiacon.

Liang most megjegyezte, hogy a bankok a technológiai óriásokkal kötött partnerség keretei között sem szervezhetik ki külső partnereiknek az olyan kulcsfontosságú feladatokat, mint például a kockázatkezelés. Kína továbbra is innovációkra tart igényt a pénzügyi technológiai szektorban –hangsúlyozta. Ugyanakkor – vélte Liang – meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a pénzügyi fejlődés és a digitalizálás között. „Kiemelt figyelmet fordítunk az olyan kockázatokra, mint a kiberbiztonság, az adatbiztonság és a monopóliumok kialakulása„ – hangsúlyozta végül az alelnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.