BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot hajráztak 2020 végén az ETF-ek

A tőzsdén kereskedhető befektetési alapokban lévő globális vagyon novemberben lépte át az 5 ezermilliárd dollárt. A szakértők szerint a tőkebeáramlás idén is folytatódhat, sokan a lemaradó szektorokra specializált ETF-ekre fogadnak.

A tél még a Covid-járványról, 2021 tavasza azonban már az újranyitásról szólhat, ezt árazzák a részvénypiacok az első pozitív oltóanyaghírektől – november elejétől – szinte folyamatosan. Nem csoda, hogy röviddel később a globális ETF-ekben (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) kezelt tőke átlépte az 5 ezermilliárd dollárt, és ez december közepére 5426 milliárdra hízott. A vagyon gyarapodásában óriási volt a szerepük az éves szinten többségükben emelkedő részvénypiacoknak és a kötvényhozamok mélyrepülésének, de nem kevés friss pénz is került az ETF-ekbe, a nettó pénzáramlás idei egyenlege pozitív volt, 509 milliárd dollár.

Az ETF.com összesítése szerint (amely a december 14-i állapotokat tükrözi) a húsz legjobban teljesítő ETF éves szinten 94–185 százalékos megtérülést tud felmutatni: a rangsor elkészítésekor a tőkeáttételes és az inverz (például részvényeket shortoló vagy a nyersanyagpiaci árfolyameséskor erősödő) termékeket nem vették figyelembe.

A legjobban teljesítő ETF az ARK Invest által aktívan kezelt ARK Genomic Revolution lett.

Az általában a jövőbe mutató és áttörést hozó technológiákba fektető ARK valósággal tarolt, négy befektetési terméke is helyet kapott a top húszban. A dobogóra két invescós ETF került még fel 162, illetve 179 százalékos éves hozammal: az egyik 90 százalékban a MAC Global Solar Energy Indexet követi, és csak 10 százalék szabad mozgásteret enged a portfólió kezelőjének, a bronzérmes ETF szintén a tisztaenergia-szektorban érdekelt cégek részvényeiből és kötvényeiből válogatott.

Fotó: Alex Flynn/Bloomberg/Getty Images

Az első hatban három ARK Invest-es ETF található, nem csoda, hogy dől a pénz ezekbe a termékekbe, a 2014-ben indított Innovation ETF-ük pél­dául már a legnagyobb aktívan kezelt tőzsdei befektetési alap a benne lévő 17,6 milliárd dollár eszközértékkel. Az alapban 10,6 százalékos súllyal szerepel a Tesla, részvényeinek tavalyi felértékelődése nem kis szerepet játszott abban, hogy az Innovation letaszította az aktívan menedzselt ETF‑ek trónjáról a 15,5 milliárd dollárt a kötvénypiacon egy évnél rövidebb lejáraton befektető JPMorgan Ultra-Short Income ETF-et.

2020-ban a legtöbb friss pénz az amerikai kötvény- és részvény-ETF‑ekben talált helyet: az előbbibe 178, az utóbbiba 187 milliárd dollárral érkezett több, mint amennyit kivontak a befektetők.

Novembertől számos kötvény- és árupiaci ETF-ben már negatív a flow, a részvénypiaci befektetéseket azonban tovább hajtja, hogy sokak szerint a 2021-es vállalati profitok magasabbak lesznek a konszenzusnál.

graf vg etf

A CNBC-n megjelent összesítés szerint az ETF-ekben parkoló 5426 milliárd dollárt érő vagyon hét éven belül kúszhat fel 10 ezermilliárd dollárig (a hagyományos befektetési alapokban 21 ezermilliárd dollárnyi vagyon pihen). A Cerulli Associates kutatócég prognózisa pedig arra mutat rá, hogy az ETF-ek egyre változatosabb befektetési lehetőségeket kínálnak, sőt az egész piac átalakulóban van: a fiatal befektetőket célzó ESG- (környezetvédelmi és társadalmi) tematikájú alapok felfutásával és az index- és szektorkövető passzív ETF-kínálat már most megfigyelhető telítődésével.

Az olcsó szektorok potenciálja felértékelődik – erről értekezik az idei kilátásokat elemző cikkében a Street című szakportál. A lapnak nyilatkozó Vahan Janjigian, a Greenwich Wealth befektetési igazgatója úgy látja: aki ebben hisz, annak könnyű a dolga.

Legegyszerűbb, ha a tavaly még a november–decemberi ralival együtt is lemaradó energia-pénzügy szektorból válogat.

Favoritjai az Energy Select Sector és az S&P Financial Select ETF. A tech részvényekkel teli Invesco QQQ Trustot (amely gyakorlatilag a Nasdaq 100 indexet követő alap) és az S&P 500 indexet követő ETF-eket viszont már alulsúlyozná, a vezető technológiai részvények extrém magas értékeltsége miatt. Mivel az elemzők az S&P 500 indexben szereplő nagyvállalatoktól 24 százalékos profitbővülést várnak az idén, a kisvállalatoktól viszont 66 százalékot, a szakértő szerint itt az idő figyelemmel kísérni az SPDR S&P 600 Small Cap ETF-et.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.