BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szóba hozza a Fed a stimulus csökkentését?

Kamatdöntő ülésen is kiemelt téma az amerikaiak oltása és a vakcina beszerzés üteme.

Hazai idő szerint, szerda este 8 órakor ér véget az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatmeghatározó ülése, ahol az elemzők nem várnak nagyobb bejelentést, de érdemes figyelni a jegybanki várakozásokra.

A munkaerőpiaci folyamatok az elmúlt hetekben ismét negatív tendenciát mutattak, azonban az év második felében a legtöbb döntéshozó komolyabb gazdasági fellendülést vár az Egyesült Államokban

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a sajtótájékoztatón Jerome Powell Fed elnök kitérhet az oltási folyamatra is, mely nagyban befolyásolhatja a gazdasági kilátásokat.

Fotó: Shutterstock

Az elemző szerint most talán az a legnagyobb kérdés, hogy optimista hangvételű üzenetek esetén kitérnek-e a monetáris stimulus későbbi csökkentésére vagy részleges visszavonására. Amennyiben ezt már most megemlítené a hivatalos közlemény, vagy szóba kerülne a sajtótájékoztatón, akkor nem lehet kizárni a negatív piaci reakciókat.

Biden elnök megígérte, hogy elnökségének első 100 napján 100 millióval fogja növelni a beoltottak számát.

Szerinte, naponta akár másfél millió amerikai is kaphat oltást. És az elnök további 100 millió dózis Pfizer és ugyancsak 100 millió adag Moderna vakcinát vásárolna, felgyorsítva az államoknak történő vakcina-szállításokat, mellyel hetente 10 milliós dózist érhetne el.

Az új beszerzéssel már 600 millió darabra nőne az Egyesült Államok vakcina-vásárlása, mely nyár végére állhat rendelkezésre, és 300 millió ember beoltását tenné lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.