BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavonja döntését a New York-i tőzsde

Visszakozott a New York-i tőzsde attól a múlt heti döntésétől, hogy megszünteti a kereskedést három nagy kínai telekommunikációs vállalat részvényeivel.

Gyorsan és váratlanul visszakozott a New York-i tőzsde attól a múlt heti döntésétől, hogy megszünteti a kereskedést három nagy kínai telekommunikációs vállalat részvényeivel.

A tőzsde vezetése hétfőn szűkszavúan annyit közölt, hogy „az illetékes hatóságokkal folytatott pótlólagos konzultációk” alapján úgy döntött,

nem lépteti hatályba december 31-én elfogadott döntését, amelynek alapján január 11-én kivezették volna a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom Hong Kong nevű vállalatok részvényeit a kereskedésből.

Mindhárom, államilag támogatott vállalatot a hongkongi tőzsdén is jegyzik. A hír hatására a China Telecom 3,35 százalékos, a China Mobile 5,13 százalékos, a China Unicom Hong Kong pedig 8,50 százalékos pluszban zárt kedden Hongkongban.

Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Az ügy hátterében az áll, hogy

Donald Trump amerikai elnök novemberben rendeletben tiltotta meg az amerikai beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekbe. Az érintett 35 kínai cégben részvényekkel vagy más érdekeltségekkel rendelkező amerikaiaknak 2021 novemberéig ki kell vonulniuk az adott vállalkozásokból.

A New York-i tőzsde váratlan döntése tovább mélyítette a zavarodottságot az elnöki rendelet kapcsán, rávilágítva arra, hogy nem világos a katonai kapcsolatokkal gyaníthatóan rendelkező kínai vállalatokba való beruházás tilalmának végrehajtása és következményei. Egyes elemzők szerint a külföldi vagyoni érdekeltségek ellenőrzését végző ügynökség – amely a szankciók betartásáért felelős – közölte, hogy nem szükséges a részvények kivezetése.

A New York-i tőzsde döntése erősítette azokat a reményeket, hogy enyhülhetnek a geopolitikai feszültségek az Egyesült Államok elnökévé megválasztott Joe Biden hivatalba lépésével. Vannak azonban borúlátó nézetek is, miszerint nem várható a két ország közötti feszültségek gyors enyhítése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.