BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bearanyozták az évet a részvényalapok

A járvány dacára a 2019-eshez hasonlóan erős, nyolc százalék feletti növekedéssel és rekordeszközértékkel zárt tavaly a magyar alapkezelői szektor, jórészt a tőzsdei termékek népszerűségének köszönhetően.

Nagy hajrával zárták a tavalyi évet a befektetési alapok, a kezelt állomány decemberben 3,3 százalékkal nőtt,

először lépve át a 8000 milliárd forintot

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikájából. Az év végi 8205 milliárd forintos vagyoncsúcs felállításában nagy szerepe volt annak, hogy a befektetőknek maradt puskaporuk decemberre is, és 144 milliárd forintért vásároltak a különböző alapokból. Ez 2020 legmagasabb havi értékesítése is egyben. A hozamok és a devizaárfolyamok mozgása további csaknem 120 milliárd forintot hozott a konyhára.

A garantált és a származtatott alapokat leszámítva minden kategória pozitív tőkeáramlással zárta a hónapot.

A slágertermék ezúttal az ingatlanalap volt, ahol az értékesítések eredője meghaladta az 58 milliárd forintot.

A részvényalapokból újabb 45 milliárdot táraztak be a megtakarítók, de tetemes összeg, 25, illetve 27 milliárd forint áramlott a kötvény- és a vegyes eszközökbe is. A legjobban azok jártak, akik a tőzsde mellett tették le a voksukat, a busás hozamok 57 milliárd forinttal gyarapították a magasabb rizikójú portfóliók egyenlegét. A vegyes alapok eszközértékét ugyancsak számottevően emelte a 24 milliárd forintnyi összhozam. Az intenzív vásárlási kedv és a tőzsdei rali nyomán a részvényalapok vagyona bő 7 százalékkal nőtt egy hónap alatt, de 3 százalék feletti növekedést regisztráltak az ingatlan- és a vegyes alapok is. Nagyobb vagyonvesztést egyedül a garantált alapok szenvedtek el, az apró, néhány tízmilliárd forintot kezelő kategória eszközértéke 8,5 százalékkal zsugorodott.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Az év végi hajrá bearanyozta a hazai alapkezelői szektor sikerévét. A pandémia okozta kora tavaszi, pánikszerű pénzmenekítés és hozamzuhanás hatását röpke fél év alatt ledolgozták az alapok, az utolsó negyedévben pedig már folyamatosan döntötte a rekordokat az összvagyon, amely

egy év alatt 625 milliárd, a március végi mélyponthoz képest pedig több mint ezermilliárd forinttal gyarapodott.

A 2020-ban elért 8,25 százalékos bővülés vetekszik a 2019-es esztendő ugyancsak remek, 9 százalékos teljesítményével is. A rendkívüli piaci volatilitás ellenére – vagy épp amiatt – kitartó lelkesedéssel vásárolták a befektetési jegyeket, a tavaszi időszakot leszámítva minden hónapban kiemelkedő, ötvenmilliárd forint feletti tőkebeáramlást regisztráltak a portfóliókezelők. Az új értékesítések 423 milliárd forinttal, a gyorsan visszapattanó hozamok pedig további bő 200 milliárd forinttal hizlalták a befektetési számlák egyenlegét.

2020 egyértelműen a részvényalapokról szólt, az itt kezelt vagyon bő harmadával nőtt, és december végére megközelítette az 1500 milliárd forintot. Az év végi tőzsderali dacára ebben sokkal nagyobb szerepük volt az intenzív vásárlásoknak,

a tőzsdei eszközök minden más kategóriát messze maguk mögé utasítva 350 milliárd forint friss megtakarítást szívtak fel.

Ehhez képest eltörpül a 33 milliárdos árfolyamnyereség. A 10 százalék feletti vagyonnövekedést elérő kötvényalapoknál a prímet a tetemes, 120 milliárd feletti tőkebeáramlás vitte. A devizanyereség és a hozamok 22 milliárd forinttal emelték a konzervatívabb portfóliók értékét. A legnagyobb kategóriának számító ingatlanalapok vagyona csaknem 9 százalékkal, 2365 milliárd forintra nőtt. Az eszköztípus a pandémia első hullámát követően, az év második felétől lett egyre keresettebb a befektetők körében, az egész éves, 60 milliárd forintos friss tőkeáramlásnak ugyanakkor csaknem a kétszeresét szállították a hozamok. A vegyes alapok 6 százalékos bővülése döntően szintén a kedvezően alakuló árfolyammozgásoknak köszönhető. Az alapkezelői torta legkisebb szeleteit adó pénzpiaci és garantált alapok eszközértékük bő 30, illetve 40 százalékát veszítették el a folyamatos visszaváltások révén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.