BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrotta az elemzők által feltett lécet az OTP

Ősszel mérlegelik az osztalékelőleg lehetőségét.

Pénteken piacnyitás előtt adta ki tavalyi utolsó negyedéves gyorsjelentését az OTP.

A tavalyi negyedik negyedévben, ha csak minimálisan is, de mégis emelkedett a teljes bevétel és a kamatbevételek is bővültek az előző év azonos időszakához képest, míg az adózás utáni eredménytételek jelentősen csökkentek éves alapon, a kockázati költségek megugrása miatt – mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve:

az elemzői várakozásokat nagyrészt sikerült felülmúlnia a magyar lakossági banknak.

Azzal a kivétellel, hogy a nettó kamatbevétel minimálisan alulmúlta a konszenzust, s a kockázati költségek is magasabbak lettek az elemzők által kalkuláltnál.

Az MNB február 3-án publikált jelentése alapján a koronavírus okozta gazdasági recesszió ellenére 2020-ban mind a lakossági, mind a vállalati hitelállomány dinamikusan bővült, előbbi 14, utóbbi pedig közel 13 százalékkal növekedett. A konszolidált árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány az előző negyedévi 3 százalékos növekedést követően a negyedik negyedévben is hasonló ütemben nőtt a szlovák leánybank értékesítésének kiszűrésével.

Azonban az idei januári hitelkihelyezések már gyengébben alakulhattak Magyarországon, és a tegnapi nap folyamán bejelentett járványügyi szigorítások majd negatívan befolyásolhatják az első negyedév eredményeit.

Fotó: MTVA/Róka László

A konszolidált nettó kamatmarzs jelentősen csökkent – emelte ki Bosnyák Zsolt. A visszaesésnek számos oka volt: több országban (Oroszország, Ukrajna, Románia, Szerbia) érdemben csökkent a kamatkörnyezet, emellett a csoportba újonnan bekerült leánybankok tipikusan alacsonyabb kamatmarzzsal működnek, mint a bankcsoport egésze.

A korábbi negyedévekhez hasonlóan az adózott eredményt a negyedik negyedévben alapvetően a kockázati költségek nagysága alakította.

A negyedévben még mindig nem romlott a portfólió minősége, azonban amíg a moratóriumok fennállnak, addig nem is tudunk pontos képet kapni – mondta az elemző. 2020-ban a korrigált profiton belül a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása az előző évi 46 százalékról 41 százalékra mérséklődött, a negyedik negyedévet tekintve pedig 21 százalékra esett, mivel a horvát, szerb és román leányvállalatok veszteséget generáltak.

A járványhelyzet továbbra is jelentős bizonytalanságot hordoz a menedzsment szerint, ezért a 2021-es évre való konkrét várakozások prezentálását a vezetés még korainak tartja, azonban annyit elárultak, hogy a korrigált tőkearányos megtérülés (ROE) magasabb lehet, mint 2020-ban, a nettó kamatmarzs tovább csökkenhet, és az összes kockázati költség alacsonyabb lehet, mint tavaly.

A bank az MNB tiltása miatt nem fizethet osztalékot a részvényeseknek 2021 szeptember 30-ig, illetve sajátrészvény-visszavásárlásba sem kezdhet, azonban szeptember 30-át követően osztalékelőleg kifizetését az igazgatóság mérlegelheti. Mindemellett a biztonságos tőkehelyzet lehetővé teszi, hogy a menedzsment stratégiai céljainak megfelelően továbbra is keressen akvizíciós lehetőségeket.

Csányi Sándor: lesz idén bejelentés bankvásárlásról

Az OTP csoport tőkehelyzete stabil, lehetővé teszi az akvizíciós stratégia folytatása mellett osztalék fizetését is – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Jelenleg 3 országban folytatnak tárgyalásokat, ebből egy már olyan piac, ahol a csoport jelen van.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.