BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott az amerikai infláció

Ilyen magas headline inflációt utoljára tavaly februárban, a világjárvány kitörése előtt mértek az Egyesült Államokban.

Magasabb lett a márciusi infláció az Egyesült Államokban a vártnál, az áremelkedést a gazdaság újraindítása és keresleti oldali tényezők is támogatták.

A fogyasztói árindex 2,6 százalékkal emelkedett a várt 2,5-del szemben, míg a maginfláció 1,6 százalékos volt.

Ilyen magas headline inflációt utoljára tavaly februárban, a világjárvány kitörése előtt mértek, ugyanakkor közrejátszott az alacsony bázis hatása, mivel tavaly márciusban leállt a gazdaság – hangsúlyozta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Fotó: Getty Images

Mint mondta, a fogyasztói árindex és a maginfláció közötti különbség jól mutatja az üzemanyagárak erőteljes emelkedését.

Érdemes hozzátenni – folytatta, hogy az amerikai jegybank nem ezt az árindexet figyeli elsősorban, hanem a Core PCE indexet. A márciusi adat április 30-án jelenik meg, februárban 1,4 százalékos emelkedést mutatott éves bázison.

Az elemző szerint a következő hónapokban erőteljes kilengések várhatók az inflációs mutatókban, és akár jelentős túllövésre is sor kerülhet, ennek ellenére a Fed nem fog reagálni rá, mivel jelenleg úgy látják a döntéshozók, hogy ezek a mozgások átmenetiek lesznek. A jegybank nemrégiben módosított az inflációs célkövetési rendszerén, áttért az átlagos inflációs célkövetésre, melynek segítségével tolerálni tudja a 2 százalék feletti áremelkedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.