BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirobbant a harc a Telecom Italia megszerzéséért

A KKR tőkealap Telecom Italiára tett ajánlata nem nyerte el a cég legnagyobb részvényeseként éppen az olasz cég vezérigazgatójának eltávolításával foglalatoskodó Vivendi tetszését.

Több mint 24 százalékos erősödéssel kezdték a hetet a Telecom Italia (TIM) részvényei, miután vasárnap óta záporoznak a hírek a Vivendi és az amerikai KKR tőkealap között kibontakozó csatáról, melynek tétje az olasz távközlési vállalat megszerzése.

Fotó: Shutterstock

Az egészen 43 eurócentig felpattanó kurzus persze még mindig nem érte el az eddig kívülálló KKR által a komplett cégért felajánlott 11 milliárd euróból egy részvényre jutó 50,5 centet, ám egy közel féléves leértékelődési ciklus szakadt meg, és a papír egy csapásra június eleji 12 havi csúcsa közelébe került.

Az indikatív, nem kötelező ajánlat azonban nem nyerte el az olasz cégben legnagyobb, 24 százalékos részvénycsomaggal rendelkező Vivendi tetszését. 

Mindig is hosszú távú befektetőként kezelték az olasz konszernt – hangsúlyozta egy a hír felröppenését követően rövid időn belül megszólaló szóvivő, aki hozzátette, a római hatóságokkal szorosan együttműködve kívánják ismét sikeressé tenni az egykor szebb napokat látott vállalatot.

Nem is csoda, hogy a francia cég elzárkózott az ajánlattól, hiszen anno 1,03 eurós átlagáron jutott a pakettjéhez, azaz, ha megkötnék az alkut, rövid úton elbuknák befektetésük közel felét. A potenciális hatalmas vagyonvesztés a Bloomberg szektorelemzője szerint is „leküzdhetetlen akadályt” képez a megállapodás előtt, legalábbis a Vivendivel.

A KKR harci kedvét fűtheti ugyanakkor, hogy már sikerült 38 százalékos tulajdonrészt szereznie a TIM hálózatépítő leányában, és a szórt részvénystruktúrának hála a Vivendi nélkül is többséget szerezhet az anyacégben is.

Az olasz kormány óvatosan üdvözölte a KKR lépését. Róma gondosan megvizsgál minden, a TIM sorsát érintő tervet, és külön csoportot hoz létre az ajánlat nyomon követésére 

– közölték. A kormány reakciója azt mutatja, hogy aggályok merültek fel a Telecom Italia jelenlegi legfontosabb projektje, a lakossági üvegszálas internethálózat (FTTP) megvalósítása kapcsán, ráadásul a 3. negyedéves gyorsjelentés is csalódást keltett írta Jerry Dellis, a Jefferies elemzője.

A Vivendi sincs egyébként megelégedve Luigi Gubitosi vezérigazgató tevékenységével, távolról sem. A KKR Gubitosi által barátinak nevezett felvásárlási ajánlata néhány nappal a TIM péntekre összehívott igazgatótanácsi ülése előtt érkezett, amikor a pletykák szerint a franciák le akarják váltatni a vállalat éléről, és a vezérigazgató-jelöltek már a rajtvonalon sorakoznak.

Kérdés persze, miként viszonyul a vezetőváltáshoz Róma,

hiszen az olasz állam nem csupán szabályozó hatóságként, hanem az állami tulajdonú Cassa Depositi e Prestiti fejlesztési bank 10 százalékos részesedésén keresztül is érvényesítheti az államrezont.

A Jefferies szerint az ajánlat híven illusztrálja a tőkealapok intenzív érdeklődését a távközlési cégek iránt, ráadásul piaci pletykák szerint a CVC és az Advent tőkealapok sem közömbösek a TIM iránt. Az ajánlat növelte hétfőn az európai telekomvállalatok tőzsdei ázsióját is, nemcsak a Vivendi, de például a Vodafone és a Deutsche Telekom részvényei is piaci átlagot meghaladóan drágultak. A Goldman Sachs szerint az európai vezetékesszegmens szabályozásának lazítása áll a háttérben, ami a profithozamok emelkedésével járhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.