BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét a félelem uralkodott New Yorkban

Csak pár napig tartott a fellélegzés, és újra lefelé mozdultak a piacok.

A hét elejijó kezdet után folytatták a lejtmenetet a New York-i tőzsdeindexek a csütörtöki kereskedési nap során. Legtöbbet a Nasdaq veszített értékéből, a technológiai részvények magas súlyának köszönhetően 2,48 százalékkal csúszott lejjebb. A Dow Jones 0,44 százalékot, az S&P 500 pedig 1,42 százalékot veszített értékéből a nap folyamán.

A Fed egyre közelgő kamatemelési ciklusának kezdete különösen a tavalyi évben kiválóan teljesítő, magas növekedésre alapozó részvények árfolyamára lehet negatív hatással, mint a technológiai szektor és a fogyasztói cikkek.

Fotó: Shutterstock

Közben megkezdődött a vállalatok előző negyedévét ismertető gyorsjelentések közzététele is, így a Delta légitársaság vártnál jobb eredményeinek köszönhetően a társaság és a szektor részvényei szárnyakat kaptak. Pénteken több bank – a  JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo – következik, majd jövő héten érkeznek a nagy technológia cégek eredményei.

Noha az előző év hasonló időszakához képest számított növekedés némiképp lassulhat a tavalyi év első három negyedévéhez képest, így is 22,4 százalékos bővülés várható. A defenzívebb részvényekre vadászó befektetők a bankszektor teljesítményét felfelé mozdították.

A mai nap közzétett decemberi termelői árindex havi szinten 0,2 százalékos bővülése az ellátási láncok és az inflációs nyomás enyhülését jelzi a novemberi, havi szintű 0,8 százalékos drágulást követően, ugyanakkor éves szinten még mindig magasan 9,7 százalékon áll, igaz ez alacsonyabb a piac által várt 9,8 százaléknál.

Lael Brainard Fed kormányzó, aki jelölése kongresszusi megerősítése esetén Jerome Powell helyettese lehet, a nap folyamán arról beszélt, hogy a jegybank akár a kötvényvásárlási programjának végén, márciusban megkezdheti a kamatemeléseket, melyből többre is számíthat a piac. A Wells Fargo csatlakozott a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Deutsche Bank véleményéhez, mely szerint akár 4 kamatemelésre is sor kerülhet az idei évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.