BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilőtt az OTP, emelkedik a BUX

Korrekció indult a hazai tőzsdén, az OTP húzza a vezető indexet. Erősödik a forint is.

Ugrik az olajár

14:32 Négy százalékkal, 124 dollár fölé ugrott az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti ára, az északi-tengeri Brentért pedig 128,5 dollárt is kértek kedd kora délután. Az energiahordozó drágulását fűti, hogy a kiszivárgott hírek szerint az Egyesült Államok hamarosan embargót hirdethet az orosz importolajra. 

Nagyot szélesített a kamatfolyosón a jegybank

14:07 Ahogy várható volt, jelentős mértékben kiszélesítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatfolyosó mértékét. Az új értékek értelmében a folyosó alsó szintjét továbbra is az 3,4 százalékos alapkamat jelenti, de a plafon immár 6,4 százalékra nőtt, vagyis 100 bázispontos szélesítést hajtott végre a jegybank monetáris tanács. 

Stabil pluszban a hazai részvények

13:59 Némileg alább hagyott a lendület a pesti tőzsdén kora délutánra, a BUX 3,1 százalékos pluszban, a vezető részvények továbbra is erősödést mutatnak. Az OTP árfolyama hat százalékos emelkedésben, a Richter három százalékkal, a Mol és a Magyar Telekom pedig egyaránt 1,1 százalékkal került feljebb. Az eurót 387,2 forinton jegyzik pár perccel 14 óra előtt.

A szankciós hírek megszédítették a forintot, de végül magára talált a magyar fizetőeszköz

13:34 A hétfői heves piaci mozgásokat a szankciók energiaszektorra történő kiterjesztésének híre okozta, a brit kormányfő és a német kancellár kiállása is kellett ahhoz, hogy visszatérjen a nyugalom a tőzsdéken. További részletek ebben a cikkünkben.

Óvatosabb lett a Richter legnagyobb rajongója

12:25 Visszavágta a Richterre részvényeire vonatkozó célárat a Jefferies, amely 1200 forintos csökkentést követően már „csak” 9800 forintra várja a hazai gyógyszergyártó cég részvényárfolyamát. Ezzel a legoptimistább elemző csökkentette a magyar vállalat célárát, ajánlásuk azonban a 37 százalékos felértékelődési lehetőség miatt továbbra is vétel.

Rákapcsolt a forint, remekel a pesti tőzsde

12:00 Délben 385 forint alá süllyedt az euró árfolyama, a hazai fizetőeszköz ezzel már 2,3 százalékos erősödést mutat. Lendületes emelkedést jelez a nap derekán a pesti tőzsde is, a BUX 4,6 százalékos ralit követően 41 760 pontig emelkedett. Az OTP 10,6 százalékos erősödéssel kiemelkedik a mezőnyből, a Richter 4,4, a Magyar Telekom pedig 2 százalékkal drágult. A Mol mindössze félszázalékos pluszban jár.

Tépik az európai bankrészvényeket

11:22 Remekel ma a pesti börzén az OTP, amely negyed 12-ig 10,2 százalékot ralizott, ezzel pedig 11 100 forint fölött jár az első számú hazai bankpapír. A nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő ezzel a hazai nagybank, ami azért is említésre méltó, mert kitesznek magukért az európai szektortársak is.

Az osztrák bankok közül a Raiffeisen 10,5, az Erste pedig 8 százalékot ralizott délelőtt, míg az olasz UniCredit 7,4 százalékkal erősödött. A német pénzintézetek közül a Commerzbank 6,7, a Deutsche Bank pedig 5,3 százalékos pluszban áll. A lengyel bankok közül a PKO 4,6, a Santander Polska pedig három százalékkal került feljebb.

Tovább drágul az olaj

11:01 Ismét a 126 dollárt súrolja a brent hordónkénti ára, az árfolyam 2,3 százalékkal erősödött délelőtt 11 óráig. Az Amerikában irányadó WTI típusú olajat 122 dolláron jegyzik, bő két százalékkal magasabban a tegnapinál. 

Elképesztők a mozgások a forint, złoty, korona piacán

10:40 Másfél óra alatt 6 forintot száguldott a forint árfolyama ma reggel, 395 közeléből az euróval szemben 388,5 közelébe erősödve. A héten hasonló elképesztő hullámzást mutat a złoty és a cseh korona árfolyama is. További részletek ebben a cikkünkben.

Európa is pluszban

10:33 Erősödnek délelőtt a nyugat-európai tőzsdeindexek. A legnagyobb, közel 3,5 százalékos emelkedést a madridi és a milánói börze mutatja, de 2,3 százalékos pluszban a párizsi CAC 40 is. A frankfurti DAX másfél százalékot emelkedett, a londoni FTSE 100 szerényebb, 0,4 százalékos erősödést tudhat maga mögött.

Hétfőn is vette a Sertorius az OTP-t

10:20 Újabb százezer OTP-részvényt vett hétfőn a Csányi Sándor elnök-vezérigazgatóhoz köthető Sertorius Global Opportunities Fund. A tranzakciót 9767 forintos átlagáron hajtotta végre a szingapúri alap, ami így összesen közel egymilliárd forintos vételt jelent. A bank vezető tisztségviselői sorra jelentik be vételeiket, ami azt jelzi, a bennfentesek olcsónak tartják a papírt a mostani szinteken.

Ralizik az OTP, 390 forint alatt az euró

10:04 Már 10 százalékos az OTP mai ralija, a bankpapírt ezzel már 11 ezer forint fölött jegyzik. Az OTP húzza magával a BUX-ot is, a vezető magyar tőzsdeindex 4,3 százalékos pluszban  jár. A Richter részvényei 3,3, a Mol papírjai 1,7 százalékkal kerültek feljebb. 

 Száguld a forint is, az eurót már 388 forinton jegyzik, a hazai fizetőeszköz 1,4 százalékot javított ezzel.

9:14 Közel három százalékot emelkedett a nyitást követően a BUX, a vezető magyar részvényindex ezzel 41 ezer pont fölé került kedd reggel. Az erős kezdés főként az OTP-nek köszönhető, a hazai bankpapír hét százalékkal lőtt ki. 

Fotó: Shutterstock

A Mol részvényei közel egy százalékkal, 2628 forintra erősödtek, míg a Richter kurzusa 2,8 százalékkal, 6910 forintra ugrott. Egyedül a Magyar Telekom ragadt be kedd reggel, a távközlési papír árfolyama 0,3 százalékkal, 399 forintra süllyedt.

Lendületesen kezdett a forint is, az euróval szemben 0,4 százalékot javított a hazai fizetőeszköz, az európai pénzt 392,1 forinton jegyezték negyed tízkor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.