BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Merre tartanak a piacok az omikron után?

2022.03.02., szerda 16:31
Stratégia Omikron Fed
Fotó: AFP/Stefani Reynolds

Úgy tűnik, hogy az omikron-variáns megjelenésével a koronavírus nagyobb léptékben halad át a világon, de enyhébb tüneteket okoz, és a téli hónapokat remélhetőleg sikerül nagyobb gazdasági károk nélkül átvészelni. Az omikron-hullám lecsengése után a value (alacsonyabb értékeltségű) ágazatok ismételt felülteljesítését várjuk, ezért érdemes figyelni a pénzügyi és az energiaszektorokra. A vírus azonban a kevésbé átoltott feltörekvő régiókban még okozhat problémát: lassíthatja az ellátási láncok helyreállását, ez pedig inflációs kockázatokhoz vezethet. 

Idén mégis az infláció normalizálódására számítunk, ugyan régiónként eltérő módon, hiszen miközben az euróövezetben nem látszik inflációs probléma, az Egyesült Államokban erősek a felfelé mutató kockázatok. Ezért ott két év után először most érdemi monetáris politikai szigorítást áraz a piac.

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A jegybank szerepkörét betöltő Federal Reserve (Fed) hamarosan leállítja az eszközvásárlásait, elkezdheti az irányadó kamatemelési ciklusát, majd hozzáláthat mérlegének lassú és fokozatos csökkentéséhez. A Fed gyors tapering folyamatának és a kamatemelési ciklus elindulásának hatására az amerikai hosszú kötvényhozamok ismét emelkedésbe kezdhetnek, ezért érdemes lehet a hosszú kötvényeket továbbra is alulsúlyozni a portfólióban. A lassuló növekedés, a magas infláció, a szigorodó monetáris környezet és a magas értékeltségi mutatók az idén már nagyobb ellenszelet adnak a részvénypiacoknak. A technológiai szektort a túlárazottsága miatt továbbra is érdemes lehet alulsúlyozni. 

Az ukrán–orosz háborús konfliktussal kapcsolatos aggasztó hírek percről percre befolyásolják a kereskedést, a piacok meglehetősen hangulatvezérelten mozognak. Az olyan defenzív szektorok irányába fordulhatnak a befektetők, mint az egészségügy és az ingatlanszektor. A fokozott volatilitás nagyban támogathatja a taktikai eszközök használatát, amellyel addicionális hozamot lehet generálni a core portfóliókhoz.

Már megfigyelhető, hogy az ügyfelek portfóliója átrendeződött tavaly óta, például belekerültek a REIT (Real Estate Investment Trust) típusú ingatlanbefektetési termékek is.

Fotó: VG

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.