BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véleményt mondott a Moody’s az európai bankokról

A magyar pénzintézeti szektor kilátásai továbbra is stabilak.

Többségében stabilak az európai bankok kilátásai, az összkép azonban nem egységes, a balti országokban magasabbak a pénzintézetek működésével kapcsolatos kockázatok, míg Görögországban és Norvégiában jobbak a kilátások – állapította meg friss szektorelemzésében a Moody’s. A hitelminősítőnél biztosra veszik, hogy a világjárvány okozta gazdasági sokkból a legtöbb európai gazdaság sikeresen kilábal, de az előzetesen várttól lassabb ütemben. Utóbbi oka Oroszország ukrajnai inváziója és ezzel összefüggésben a növekvő inflációs kockázatok, valamint a globális ellátási láncok zavarai.

A Moody’s frissített helyzetképe szerint stabilak maradtak az alábbi országok bankrendszereinek a kilátásai: Finnország, Magyarország, Írország, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Csehország és Ausztria.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A ciprusi bankokat leminősítette a Moody’s, a kilátások pozitívról stabilra változtak. A három balti államban negatív a minősítés. Fenntartották a görög bankok pozitív besorolását, és stabilról pozitívra módosultak a norvég hitelintézeti szektor kilátásai.

Louise Welin alelnök szerint a pandémia utáni gazdasági kilábalás az európai országokban további 12–18 hónapig tart. Észtország, Lettország, Litvánia bankjainak pedig az európai átlag feletti inflációra és lassabb gazdasági növekedésre kell berendezkedniük. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.