BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Vészesen magasan a nyersanyagárak, pedig a gazdaság lassul

A nemesfémek árfolyama továbbra meglepően stabil.
2022.04.07., csütörtök 13:13
Stratégia Konténer
Fotó: NEW JERSEY, USA - MARCH 8: An aerial view of Buckeye Pipe Line Co is seen in Linden, New Jersey, United States on March 8, 2022. Brent crude oil price surpasses $132 with U.S. and U.K. banning Russian imports. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)/TAYFUN COSKUN

Az ukrajnai háború vészesen magasra repítette a nyersanyagárakat az elmúlt hetekbenés bár a befektetők gazdasági lassulástól félnek a magas árak miatt, a piacban egyenlőre nincs elegendő eladási erő. Éppen ellenkezőleg, több termék, mint például a gabona vagy gáz, újra teszteli az előző historikus csúcsokat. Ezzel szemben a WCI konténer indexet nézve a szállítási költségek 16 százakot csökkennek február óta, ami jelzi, hogy a globális kereskedelem lassul és a magas nyersanyagárak további akadályt jelentenek a pandémiából kilábalni próbáló gazdaságainak, ami növeli a receszió veszélyét.

Fotó: TAYFUN COSKUN

Az energiahordozók piacán a kínai keresleti aggodalmak miatti a befektetőket kissé megrémítette a rali lendületvesztése. Az orosz-ukrán béketárgyalások és a fokozódó növekedési kockázatokat jelző ellaposodó amerikai hozamgörbe miatt 13,5 ezer kontraktussal 411 ezerre csökkentették nyersolaj kitettségüket (WTI és a Brent együtt). Biden elnök bejelentése a stratégiai készletek felszabadításárül több mint tíz év nem láttot korrekciót hozott.

A 30 napos volatilitás az energiaszektorban 64,5 százalékra ugrott, ami több mint kétszerese a 2021-es átlagnak, ami jól mutatja mennyire nehéz kereskedni jelenlge a nyersolaj piacán.

Mezőgazdasági szektorban is nagy mozgásokat láthattunk a csütörtöki Prospective Planting jelentés előtt, amely bepillantás ad a következő amerikai termési időszak lehetséges betakarítási eredményeibe. A búza egy hónapos mélypontra esett, de árfolyama ismét megugrott,  miután az ukrán agrárminiszter hétfőn bejelentette hogy 3,5 millió hektár mezőgazdasági területet nem lehet majd bevetni idén, így a gabonapiacról idén lényeges mennyiségű búza hiányzik majd.

Ha sikerülne is megtermelni a gabonát Urajnában, az ország kikötői nem működnek, mivel Oroszország elfoglalta azokat. Így a megszokott útvonalakon nem tudnának gabonát exportálni. Ezen tényezők negatív hatását világszerte érezhetjük majd az élelmiszer árakon, viszont gabonaexportra szoruló feltörekvő gazdaságok számára, ahol a lakosság bevétele nagy részét élemiszerre és üzemanyagokra fordítja, ami nagyon veszélyes helyzetté vállhat.

A nemesfémek árfolyama továbbra meglepően stabil ami a rövid és hosszú távú befektetési stratégiák közötti jelenlegi harc eredménye. Míg a spekulánsok visszavágták vételi pozícióikat addig a befektetők nemesfém-fedezetű ETF-ekben tartott kitettsége 2,9 millió unciával emelkedett az elmúlt három hétben.

Fotó: VG

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.