BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

ZIM: konténerben utazik az extraprofit

Azzal, hogy jelentősen megugrottak a konténerárak és a fuvardíjak, a ZIM tevékenysége is erős hátszelet kapott.
2022.04.08., péntek 13:13
Stratégia Zim
Fotó: AFP/Robyn Beck

A több, mint két éve kitört koronavírus-járvány gazdasági hatásait máig is érezzük: a korlátozások enyhítését követően a globális ellátási láncok kínálati oldala nem tudta megfelelően kiszolgálni az ismét megjelenő és megerősödött keresletet, innen pedig egyenes út vezetett a szolgáltatások és az alapanyagok drágulásához. Ezt a hatást erősítette a gazdaság monetáris stimulálásának következményeként a pénzkínálat növekedése. Az ellátási láncban jelentkező problémáknak és az infláció gyorsulásának azonban voltak nyertesei is.

Fotó: Robyn Beck / AFP

Közéjük tartozik többek között a ZIM Integrated Shipping Services, amely a New York-i tőzsdén (NYSE) jegyzett, konténerszállítási szolgáltatásokat nyújtó izraeli vállalat. Miután a járvány következményeként jelentősen megugrottak a konténerárak és szállítási szolgáltatások iránti kereslet jócskán meghaladta kínálatot, a ZIM tevékenysége is erős hátszelet kapott.

Az eredmény növekedésére és a magas osztalékra (az előző negyedévben részvényenként 17 dollár) a befektetők is felfigyeltek,

így a cég különleges helyzete az árfolyamban is kezdett visszatükröződni, és ralizni kezdett a papír. A magas eredmény miatt nagyon vonzó értékeltségen kezdett forogni a részvény; 1,83-as P/E és 1,4-es EV/EBITDA mutatókkal rendelkezik, mely jelentősen olcsóbb értékeltségre utal, mint S&P 500 átlag vagy a Seeking Alpha ipar szektor mediánja. Nagy az esélye annak, hogy ezek a mutatók visszakerülnek a korábbi szintekre, hiszen a részvény a hirtelen megugró eredmény miatt vált olcsóvá. Fel is merül a kérdés, hogy meddig lehet akkor ilyen magas az eredmény a korábbiakhoz képest? A ZIM-re a legnagyobb kockázatot éppen az a hatás jelenti, ami miatt izgalmassá vált a befektetők számára: a szállítási költségek volatilitása és az ellátási láncok bizonytalansága.

A kiemelkedő teljesítmény vélhetően a globális ellátási láncok pandémia előtti szintre történő visszarendeződésével érne véget, azonban ennek idejét rettenetesen nehéz megjósolni. A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján 2022-re 12,2 milliárdos bevétellel lehet számolni, ezután már csökkenést várnak a szakértők, de így is 8-9 milliárd közötti számokat jeleznek előre 2025-ig, míg ez a járvány előtti években 3-4 között alakult.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.