BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP nyakán liheg a Mol, nem tud lendületet venni a BUX

Alulteljesítő péntek délelőtt a pesti tőzsde, gyengült a vezető devizákkal szemben a forint is. A Mol és az OTP piaci értéke fej fej mellett.

Péntek délelőtt felpattantak a vezető európai részvényindexek a tegnapi nagy esést követően. A frankfurti DAX 0,8, a párizsi CAC-40 0,7, a londoni FTSE 100 pedig 0,6 százalékkal kapaszkodott feljebb fél 11-ig.

A jó hangulat egyelőre nem gyűrűzött át a pesti parkettre, a BUX a mérsékelten pozitív nyitást követően 0,3 százalékkal ereszkedik, meglehetősen gyér, másfél milliárd forintos forgalom mellett.

2017.03.10. Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek díjátadó gála. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A magyar blue-chipek felemásan teljesítenek, a Magyar Telekom kifejezetten jól rajtolt, és másfél óra alatt 1,3 százalékkal, 340 forintig erősödött. A Richter kurzusa 0,2 százalékkal, 6675 forintra süllyedt.

A két legforgalmasabb papír közül a Mol közel másfél százalékkos esésnél jár, az olajrészvényt 2858 forinton jegyzik. Az OTP kurzusa viszont mérsékelt, 0,3 százalékos erősödést mutat, a bankpapír jegyzése 8538 forintnál jár.

A két legméretesebb hazai tőzsdei cég árfolyammozgása egyébként is érdekes szinteknél jár. A Mol a héten mutatott nagy ralija és az OTP gyengélkedése miatt ugyanis a csütörtöki zárásra mindössze négymilliárd forintra szűkült a két társaság piaci kapitalizációja közötti különbség.

A bankrészvényt 2380,5 milliárd forintra, a Molt pedig 2376,3 milliárdra értékelték a befektetők (a kint lévő részvényszám és a záró árfolyam szorzata alapján). A péntek délelőtti elmozdulásokkal ugyan valamelyest nyílt az olló, de továbbra is csupán néhány tízmilliárd forint választja el a Molt attól, hogy hosszú idő után megelőzze az OTP-t, és a legnagyobb piaci kapitalizációjú magyar tőzsdei céggé váljon.

A piacok továbbra is a monetáris szigorítások hatásait emésztgetik, míg itthon a kabinet különadókkal kapcsolatos döntéseit részletező reggeli kormányinfóra figyelhettek a befektetők. Mint ismert, a kormány csütörtökön október 1-jéig meghosszabbította a benzin- és élelmiszerárstopot, a hitelmoratórium és a kamatstop pedig egészen az év végéig érvényben marad.

A forint tovább gyengült pénteken, az euróval szemben 0,2, a dollárhoz képest fél százalékot veszített a hazai fizetőeszközt. Az euró egységéért 398,8, a dollárért pedig 379 forintot kérnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.