Nagyban megy a választási matek Olaszországban. A Reuters szerint

egyre valószínűbb, hogy az olasz jobboldali blokk a jövő vasárnapi választáson mindkét parlamenti házban többséget szerez.

Egy olyan időszakban, amikor a dráguló energiaárak és az emelkedő kamatok egyre nagyobb kihívást jelentenek a rendkívül eladósodott olasz állam számára.

Bár 

Giorgia Meloni, a nacionalista Olasz Testvérek vezetője, aki Olaszország első női miniszterelnöke lehet,

azt mondta, hogy a jobboldali blokk tiszteletben fogja tartani az költségvetési szabályait, de egyúttal reformokra szólított fel. 

euro underwater, olasz kötvénypiac
Fotó: Patrizia Savarese / Getty Images

A piacok a rövid távon valószínűleg visszafogottan reagálnának a jobboldal győzelmére, mivel jobbközép győzelem várható. A 225 bázispont körüli értéken a tízéves olasz és német kötvényhozamok közötti szorosan figyelt különbség viszonylag stabil. Ám 

a kötvényekre nehezedő nyomás fokozódhat, mert jövőre a költségvetési politikára helyeződik át a hangsúly, s fokozott az aggodalom, hogy a jobboldali pártok kisebb adókat és magasabb nyugdíjkiadásokat szorgalmaznak.

Ha pedig a jobboldal a parlament mindkét házában kétharmados többséget szerez, akkor az alkotmányt népszavazás nélkül megváltoztathatná. Ami azért is érdekes, mert az alkotmány védi az Olaszország uniós tagságával kapcsolatos kérdéseket. Ám a piacok számára ennél is izgalmasabb, hogy az új kormány kezdeményezné-e az ország unós finanszírozásának módosítását. A Scope Ratings friss jelentése szerint

bármely új kormánynak kevés tere lenne arra, hogy „unortodox” gazdaságpolitikát folytasson.

Ugyanakkor az Olasz Testvérek lehetőséget látnak arra, hogy az energiasokk figyelembevétele érdekében módosítsák Olaszország uniós támogatású gazdaságélénkítési alapprogramját. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy ha Róma decemberben megakarja kapni az uniós pénzeszközök következő részletét, 2022 második felében 55 új célt kell elérnie, amelyeket egy párttisztviselő szerint ki kell igazítani. 

Brüsszel szerint az elfogadott olasz gazdaságélénkítési tervnek csak finomhangolása lehetséges.

A tervek megváltoztatása veszélybe sodorhat 19 milliárd eurónyi vagy a 1 százalékának megfelelő összeget – mondta Maartje Wijffelaars, a Rabobank elemzője.

Olaszország a világ egyik legeladósodottabb állama, ahol az államadósság a bruttó hazai termék 151 százalékára rúg. Az adósságráta, amely idén várhatóan csökkenni fog, emelkedhet, ha az uniós alapok kifizetései elmaradnak, ami árt a gazdasági növekedésnek. A magasan eladósodott Olaszországban a növekvő hitelfelvételi költségek azt mutatják, hogy 

az EKB elszánta magát a kötvénypiaci feszültség megfékezésére.

Az olasz bankszektor ellenben jobb állapotban van, mint a 2018-as választások idején, amikor a populista pártok euróellenes retorikája megrázta a befektetőket. Az olasz bankok most erősebb tőkebázissal rendelkeznek, és kevésbé vannak kitéve az államadósság miatti stressznek, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az emelkedő kamatlábak és Giorgia Meloni EU-barát megjegyzései szintén jót tesznek a szektornak.