BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megütötték a Molt, alig enyhül a nyomás a forinton

Alulteljesítő volt hétfőn a BUX, a hazai tőzsdét leginkább a Mol helyezte nyomás alá, az OTP viszont állta a sarat. A forint a negatív csúcsdöntés után továbbra is nyomás alatt.

Az Ukrajnát érő orosz bombázásról szóló hírek, valamint az elszabaduló energiaárak miatt megugró magyar külkereskedelmi hiány elvette a befektetők kedvét a pesti tőzsdén, a forintot pedig újabb mélypontra lökték hétfőn. A BUX 1,1 százalékos csökkenéssel, 39 091 ponton zárt hétfőn, meglehetősen gyér, 4,5 milliárd forintos forgalom mellett. A meghatározó nyugat-európai börzék vegyesen, ám a hazainál kisebb elmozdulással nyugtázták a napot.

tőzsdei esés
Fotó: Shutterstock

Itthon leginkább a Molt ütötték a befektetők, az olajtársaság részvényei 3,9 százalékos esést követően 2470 forinton zárták a napot. A Richter árfolyama 0,5, a Magyar Telekom kurzusa pedig 1 százalékkal került lejjebb. A gyógyszergyártó papírjait 7825, a távközlési papírt 288,5 forinton jegyezték a piac zárásakor.

A nagypapírok közül egyedül az OTP tudott víz fölött maradni. A bankpapír kurzusa 0,5 százalékkal 8200 forintra kapaszkodott fel.

A kedvezőtlen piaci és háborús fejleményekre jelentős esésbe kezdett a forint, amely a dollárral (441,7 forint) és az euróval (428,5 forint) szemben is új negatív árfolyamrekordot állított fel napközben. A befektetők a holnap reggel érkező, várhatóan újabb rekordot hozó inflációs adat miatt is aggódhattak.

A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 0,6 százalékot veszített a tőzsdezárásig, a közös európai pénzt ekkor 427,3 forinton jegyezték. A dollár egységéért ugyanekkor 440,6 forintot kértek a nemzetközi devizapiacon, a magyar pénz bő 1 százalékkal értékelődött le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.