BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint fontos határon vetette meg a lábát az év utolsó kereskedési napján

A forint és más feltörekvő piaci devizák egész évét elrontotta a dollár gáttalan nyomulása. A december már más volt, és az év utolsó devizakereskedési napján úgy tűnik, a forint árfolyamát már inkább az euróval szembeni 400-as pszichológiai határhoz igazgatják, mint a pénteken is erősödő zöldhasúhoz vagy bármi egyébhez.

Hangulati-pszichológiai jelentősége van az évkezdést illetően, miként zárja a forint árfolyama a 2022-es évet, amikor kemény verést kellett elszenvednie a dollár globális nyomulása, a háború, az energiaválság és az európai uniós politikai küzdelmek közepette. Az elmúlt hónapok ingadozásai után világosan kiderült, és az év utolsó kereskedési napjának eleje is mutatja: azt, hogy milyennek látják a közeljövőt a piaci résztvevők, elég világosan le lehet mérni abból, hogy az euróval szembeni 400-as határhoz képest hogyan zárja az évet a forint.

100 usa dollar $ bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration 100 usa dollar $ bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration,
forint,deviza,dollar
Fotó: Daniel Kadar

Most úgy tűnik, a verdikt az óvatos optimizmus, hiszen a 400 alatti „karácsonyi ajándék” kézbesítését követően a hét közepére a 404-nél is gyengébb szintekre tolták az árfolyamot, ám az utolsó 2022-es kereskedési napra visszatért hajszállal a 400-as szinten túlra, és ezen a környéken maradt. 

A 400 körül táncol a forint pénteken reggel az euró ellenében   Forrás: Stooq.com 

Ennek azért van jelentősége, mert tulajdonképpen már nyár óta folyik a küzdelem a 400-as gát körül, azzal a téttel, hogy a háború februári kirobbanása után elkezdődött mélyrepülés – amely októberben a 430-on túli rekordmélypontra is átlökte az árfolyamot – folytatódik-e, vagy fordulat történik, és mélyen a 400 alá erősödik a kurzus. Kedvezőtlen háttér volt, hogy a Federal Reserve kamatemelései által felturbózott dollárnak 2015 óta nem volt olyan jó éve, mint most.

A forint nagyot gyengült idén az euróval szemben. Forrás: Stooq.com

Döntésre, úgy tűnik, idén már nem viszik ezt a kérdést az eladók és a vevők, mindenesetre azzal, hogy a forint 400-nál erősebb, vagy akár csak a 400 közelében marad, az optimista verzió esélye nő meg. A forint még így is több mint 8 százalékot gyengült az euró ellenében idén, de esélyt kaphat egy jobb teljesítményre az új évben.

A péntek reggeli erősödésben, illetve a 400-as szint közelében maradásban segíthetett, hogy a dollár a kezdeti erősödés után hátramenetbe kapcsolt az euróval szemben. Ez meglátszott a zloty árfolyamában is, amelyre a forinthoz hasonlóan szoktak hatni a dollárkereslet változásai, és erősödött a cseh korona is. 

A zloty veheti át a régiós pofonzsák szerepét a forinttól

Az eddig olvasható talán legalaposabb elemzéssel álltak elő az ING közgazdászai arról, mi okozta a közép-európai devizák teljesítményében tapasztalt hatalmas eltéréseket a pandémia megérkezése óta. Figyelj jobban a helyi tényezőkre, jövőre pedig elsősorban is a zlotyra – javasolják.

 

    

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.