BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hagyományos diverzifikáció kudarcát hozta 2022

A részvény-kötvény fronton diverzifikált modell zseniálisan működött az elmúlt, nagyságrendileg száz évben, tavaly viszont csődöt mondott.

Soha nem látott veszteségeket szenvedtek el 2022-ben a hagyományosan részvény-kötvény fronton diverzifikált, ún. 60/40 portfóliók. Az amerikai piacokon elterjedt ötlet szerint a 60 százalékban részvényt (az egyszerűség kedvéért vegyük az S&P 500 részvényindexet) és 40 százalékban kötvényt (a példa kedvéért a tízéves amerikai államkötvénnyel számoltam) tartalmazó portfóliók diverzifikáltnak tekinthetők, hiszen több tőkepiaci kimenetel során biztosítják a befektetett vagyon védelmét. Ha ugyanis a részvényeken nyerünk, mert jól megy a gazdaságnak, belefér valamennyi kötvényeken elszenvedett veszteség az esetlegesen megugró infláció miatt. 

Wall,Street,Sign,With,Focus,On,Sign,,Blurred,American,Flag
Fotó: Nyker

Ha pedig bukunk a részvényeken, mert recesszió ütötte fel a fejét, a kötvények hozamcsökkenése, illetve árfolyam-emelkedése ment meg minket a megalázó veszteségektől. Logikusan hangzik, nem?

A modell zseniálisan működött az elmúlt, nagyságrendileg száz évben. 

Charlie Bilello számításai szerint ugyanis 1928-tól 2022-ig összesen öt év volt, amikor a fenti elvek szerint diverzifikált portfólió veszteséget mutatott december 31-én: 1931, 1941, 1969, 2018 és 2022. 

A veszteség rendre 27,3, 8,5, 7, 2,6 és 17,5 százalék volt. A tavalyi 17,5 százalékos veszteség tehát egyrészt az elmúlt, nagyságrendileg száz év második legrosszabb teljesítménye, másrészt egy olyan konstellációban jött létre, amelyre a mintában egyáltalán nem volt példa: a portfólió mindkét komponense több mint 10 százalékot veszített értékéből.

Amerikai benchmarkok alakulása
 

A fentiek alapján nem túlzás azt állítani, hogy 2022 „annus horribilis” volt, a magyarázó tényezők között pedig elsőként a globálisan elszálló inflációt és az ennek nyomán logikusan fellépő jegybanki szigort kell említeni. Egy kicsit távolabbról szemlélve az is 

kijelenthető, hogy a 2020–2021-es globális Covid-válságkezelés olyan inflációs szellemet engedett ki a palackból, amelyet csak tetemes jóléti veszteséggel lehet megfékezni, 

miközben a pillanat hevében szült gigászi gazdaságmentő programok adósságterhét évtizedekig cipelhetjük tovább.

Előretekintő jelleggel akadnak, akik úgy gondolják, hogy érdemes lehet esélyt adni a 60/40 portfóliónak. Gondolják ezt még akkor is (vagy talán pont azért), ha a hírek inkább a kockázatokról szólnak. 

 

Jelen anyag a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.

A tájékoztatás nem teljes körű, a szakértői cikk edukációs céllal a figyelem felkeltését szolgálja, nem minősül ajánlattételnek, nyilvános ajánlattételnek, befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetésre való ösztönzésnek.



 



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.