BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosan gyarapodnak a klímabarát hitelek

Bár jelentős előrelépés volt technológiai és szabályozási oldalon, a tavaly megtapasztalt szélsőséges éghajlati jelenségek, a felmelegedés megfékezéséhez további lépések szükségesek – olvasható a jegybank 2022. évi Zöld pénzügyi jelentésében. A már meglévők mellett több hitelintézet már készíti elő zöld fogyasztóbarát lakáshitelét, akár fél százalékpont kamatkedvezményt nyújtva az eddigi konstrukcióihoz képest. Az MNB zöldpénzügyi termékkereső programot indít a honlapján, ami az ügyfél-tájékoztatás mellett erősíti a további fenntarthatósági pénzügyi termékinnovációkat is.

„Az MNB tavalyi, a bankokat érintő rövid távú klímastressztesztjének eredménye szerint a hazai hitelintézetek ellenállók egy karbonársokk esetén” – jelentette ki szerdán Holczinger Norbert, a fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője. A teszt során a 2022. júniusi olajárak 100 százalékos növekedését és jelentős gazdasági visszaesést feltételezve sem lépett fel likviditási vagy szolvenciaprobléma egyik vizsgált intézménynél sem. „A hitelintézeti karbonkockázati indikátorok alapján a bankok céges portfóliója arányaiban stagnáló átállási kockázattal szembesül, de a teljes vállalati portfólió növekedése miatt a kockázatnak kitett állomány bővül” – mondta a szakember.

A jegybank a kedvezőtlen gazdasági környezet mellett is fenntartotta zöldtőkekövetelmény-kedvezmény programját, amely segítette a bankok fenntartható hitelezését.             Fotó: Shutterstock

A tavalyi első biztosítási klímastresszteszt a karbonsemleges gazdaságra való átállás eszközoldali kockázatait három éghajlati forgatókönyvet feltételezve modellezte. Az eredmények alapján az azonosított átállási kockázatok hatása kezelhető. A szektort lefedő klímakockázati felmérésben a válaszadók 60 százaléka azonosított klímakockázatot, 41 százalékuk pedig figyelembe is veszi azt a kockázatvállalás folyamán. Az MNB további lépéseket tervez a biztosítók zöldátállásban betöltött szerepének támogatására 

A jegybank a kedvezőtlen gazdasági környezet mellett is fenntartotta zöldtőkekövetelmény-kedvezmény programját, amely segítette a bankok fenntartható hitelezését. 

Egy év alatt a zöldvállalati hitelállomány volumene így 50 százalékkal nőtt (miközben a teljes vállalati hitelállomány 15,5 százalékkal). Megugrott és tavaly év végére megközelítette a 100 milliárd forintot a lakossági zöldhitelek volumene. Az MNB zöldtőkekövetelmény-kedvezmény programjában részt vevő hitelek egy év alatt 88 százalékkal, 427 milliárd forintra nőttek – áll a a jegybank 2022. évi Zöld pénzügyi jelentésében.

A zöldtőkekövetelmény-kedvezmény programban résztvevő hitelek háromnegyede a megújuló energiához kötődik, bár a jegybank a programban résztvevő finanszírozási célokat tavaly diverzifikálta. Jelentős eredmény, hogy az elektromobilitásra vonatkozó kedvezmény révén elindult itthon az elektromobilitási hiteltermékek fejlesztése is.

A Zöld Otthon Program (ZOP) sikere után a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) zöldmegújítása támogatja az ingatlanállomány energiahatékonysági javulását. A ZOP 2022-ben mintegy 8600 háztartásnak segített, hogy kedvező hitellel energiahatékony lakóingatlant építsen, vásároljon. Az idén április 1-jétől zöldhitelcélok esetén az MFL-termékek választásával részesülhetnek érdemi kedvezményekben a fogyasztók. 

A jegybank felmérése szerint a jelenleg is fogyasztóbarát lakáshitelt kínáló bankok közel fele már tervezi a zöld MFL-lel való indulást, akár 0,25-0,5 százalék kamatengedményt adva az egyéb lakáshiteleihez képest.

A zöldtőkepiacokon a Növekedés Kötvényprogram keretében 539 milliárd forint névértékű kötvény került piacra, míg a hazai zöldállampapírok kibocsátása 2022 végére 1640 milliárd forintra nőtt. Változatlanul alacsony viszont az ESG-alapok aránya: ezek továbbra is új terméknek számítanak, idő kell, hogy a befektetők rátaláljanak ezekre a befektetésekre.

Tavaly jelentősen fejlődött a pénzügyi szektort érintő fenntarthatósági közzétételi európai uniós szabályrendszer. Ennek alkalmazásában az MNB kiadványokkal, publikációkkal, konzultációkkal támogatja az intézményeket. Az idei évben a jegybank – a hazai fenntartható pénzügyi keretrendszer pontosítása és az intézmények zöldátállásának támogatása érdekében – tervezi a hitelintézeti zöldajánlás nem banki szektorokra való kiterjesztését. Emellett egyre hangsúlyosabban jelennek meg a fenntarthatósági szempontok a felügyeleti módszertanban, és ennek nyomán az intézményeket érintő konkrét felügyeleti vizsgálatok során is – utalt rá Holczinger Norbert.

Az MNB honlapján Zöld Pénzügyi Termékkereső platformot indít a lakossági ügyfelek hiteles tájékoztatására, az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, illetve a termékinnovációk erősítésére. Elsőként a fenntartható befektetési termékek, befektetési alapok, unit-linked eszközalapok és önkéntes nyugdíjpénztárak feltételeit hasonlíthatják össze az érdeklődők. A következő fázisban az áttekinthető konstrukciók köre tovább bővül. A termékkereső az alapadatok mellett bemutatja a hozam-kockázati mutatókat, a javasolt befektetési időtávot, a visszatekintő hozamokat és teljes költségmutatókat. 

 

Borítókép: Illusztráció   (Forrás: Németh András Péter)
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.