A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa még korábban azért döntött a kötelező tartalékrendszer átalakításáról, hogy a bankrendszerben lévő likviditás nagyobb részét kösse le tartósan, és ezáltal tovább erősítse a monetáris transzmissziót.

A kötelező tartalékrendszer átalakításának hatására a hitelintézetek tartalékkötelezettsége a márciusi 2341 milliárd forintról csaknem kétszeresére, 4405,1 milliárd forintra emelkedett áprilisban. A bankrendszer tartalékszámláinak átlagos egyenlege a korábbi hónapokhoz képest valamelyest kisebb mértékben, 57,1 milliárd forinttal haladta meg az előírt kötelező tartalék összegét. 

A túltartalékolás mértéke márciusban 78, februárban 83 milliárd forint volt, de meg se közelítette a tavaly októberi, kiugróan magas 163 milliárd forintot az akkori 2728 milliárd forint tartalékolási kötelezettség felett – emlékeztetett a távirati iroda összefoglalója.

20200420 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB)Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) 20200420 MN Budapest Magyar Nemzeti Bank illusztráció  Magyar Nemzet fotó:Mirkó István bírság
A kötelező tartalékráta április 1-jétől emelkedett 5 százalékról 10 százalékra. Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet 

Mint ismeretes a kötelező tartalékráta április 1-jétől 5 százalékról 10 százalékra emelkedett, és a kötelező tartalékszámla kamatozása is átalakult. Az egynapos gyorstenderen elhelyezett betétek április havi átlagállománya mindössze 21 milliárd forinttal, 6676 milliárd forintra csökkent.

Az MNB külföldi követeléseinek hó végi állománya a forint árfolyamának számottevő erősödése miatt áprilisban 289 milliárd forinttal, 15 608 milliárd forintra csökkent, míg a kötelezettségek 158 milliárd forinttal, 6868 milliárd forintra emelkedtek.

A központi kormányzat forintbetéteinek hó végi állománya az előző hónaphoz képest alig 49 milliárd forinttal, 1123 forintra csökkent áprilisban – derül ki az MNB statisztikai mérlegének áprilisi előzetes adataiból.

Borítókép: Illusztráció      (Fotó: Shutterstock)