BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb tőkepiaci szabályokat akar az EU

A cél a lakossági befektetők fokozottabb védelme, a labda most a tagállamok és az Európai Parlament térfelén pattog.

Új szabályokat javasol a lakossági befektetők védelmére és tőkepiaci részvételük erősítésére az Európai Bizottság, a jog szabályok célja, hogy az EU-t befektetési szempontból biztonságosabbá tegye, és ösztönözze az uniós tőkepiacokon való részvételt – jelentette be a szervezet szerdán.

Portrait of middle aged woman sitting at dinning with laptop working at home Portrait of middle aged woman sitting at dinning with laptop working at home
Fotó: Getty Images

A bizottsági közlemény szerint a csomag a lakossági befektetések terén a fogyasztók érdekeit helyezi a fókuszba, valamint fokozza a bizalmat és az önbizalmat, hogy a lakossági befektetők teljes mértékben kihasználják az Európai Unió tőkepiaci uniójában rejlő előnyöket.

„A tőkepiaci unió fellendítése alapvető eszköze a magánforrások gazdaságunkba irányításának, valamint a zöld és digitális átállás finanszírozásának is”– írják, hozzátéve, hogy az intézkedéscsomag a befektetési termékekről és szolgáltatásokról nyújtott tájékoztatást kívánja javítani, hogy a lakossági befektetők érdemibb és szabványosított információkhoz juthassanak.

Szabványos formátumot és technológiát kell majd használni a költségek átláthatóságának és összehasonlíthatóságának növelése érdekében, de 

az is cél, hogy minden lakossági ügyfél legalább évente pontos képet kapjon portfóliójának befektetési teljesítményéről.

A javasolt szabályozás kezelni kívánja a befektetési termékek forgalmazásával kapcsolatos esetleges összeférhetetlenségeket egyfelől a kizárólag végrehajtási, azaz a tanácsadás nélküli értékesítéseket érintő ösztönzők betiltásával, másfelől annak biztosítása révén, hogy a pénzügyi tanácsadás a lakossági befektető érdekeit szolgálja. A félrevezető reklámokkal szemben pedig úgy kíván fellépni, hogy a pénzügyi közvetítőket teljes mértékben felelőssé tenné a marketingközleményeik felhasználásáért.

Az elképzelés megőrizné a pénzügyi tanácsadók szakmai képesítésére vonatkozó szigorú előírásokat, valamint képessé tenné a fogyasztókat arra, hogy  jobb pénzügyi döntéseket hozzanak, de 

csökkentené az adminisztratív terheket és javítaná a termékek és szolgáltatások hozzáférhetőségét is.

A tervezet javítaná a a felügyeleti együttműködést, hogy megkönnyítse az illetékes nemzeti hatóságok és az európai felügyeleti hatóságok számára a vonatkozó szabályok alkalmazásának ellenőrzését és a csalás és a visszaélések elleni közös küzdelmet.

A tervezet most az Európai Parlament, valamint a tagállamokat tömörítő tanács elé kerül megvitatásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.