BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távozik a Tesco vezetője, nem az árak miatt

Nem megfelelő viselkedéssel vádolta négy nő a Tesco elnökét, John Allant, ezért távozik a vállalat elnöki posztjáról. A Tesco közölte, hogy nem állapítottak meg szabálysértést, azonban a botrány megzavarja az üzletmenetet, így kénytelenek lépni.

Júniusban lemond tisztségéről a Tesco vezetője, a 74 éves John Allan, aki nyolc évig irányította a legnagyobb brit kiskereskedelmi láncot. Allan amiatt kénytelen távozni, hogy négy nő helytelen viselkedéssel vádolta meg. Megbízatása lejárt volna a következő hónapban, de korábban az újraválasztását akarta kérni.

Sunday Morning Show
Fotó: NurPhoto via AFP

A Guardian riportja szerint Allan megjegyzést tett a Brit Iparszövetség (CBI) egyik munkatársának ruhájára és fenekére. Azt is állította, hogy megragadott egy alkalmazottat egy 2019-es CBI-rendezvényen. A lap szerint megérintette a  Tesco egyik alkalmazottját a szupermarketóriás tavalyi éves részvényesi közgyűlésén és 2019 végén megjegyzést tett a CBI egyik női dolgozójának az alakjához illő ruhára. A cégvezér ezek közül csak az utolsót ismerte el, amiért azonnal bocsánatot kért, a többit tagadta – írja a Reuters.

Helyét ideiglenesen Byron Grote, az igazgatótanács tagja veszi át, az új elnök kinevezése a közeljövőben várható. A Tesco közölte, hogy nem állapítottak meg szabálysértést, Grote szerint pedig alapos vizsgálatot folytattak és nem érkezett panasz az elnökre, azonban a botrány megzavarja az üzletmenetet, így kénytelenek lépni. Allan egy kivételével teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, amihez hozzátette: eltökélt szándéka, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Az Aldi súlyos ütést mért a Tescóra

Újabb nagy szeletet hasított le a brit élelmiszerpiacból az otthon átszervezési problémákkal küzdő német Aldi, az árháborúban rengeteg új vásárlót térítve a maga pultjaihoz. A brit háztartásoknak immár kétharmada vásárol az Aldinál, így az árháború nagy győztesének tűnik a német vállalat. Az első negyedévben több mint egymillió vásárlót szedtek el versenytársaiktól. A forgalmat tekintve ennek a harcnak a legnagyobb vesztese a Tesco, de nagy ütést vittek be az Asdának és a Morrisonsnak is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.