BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb orosz kamatemelésekre számítanak az elemzők

Az erősödő infláció nem hagy játékteret a jegybanknak.

Az orosz jegybank az erősödő inflációs nyomás hatására júliusban és az év további részében is emelni fogja az alapkamatot a Reuters által megkérdezett  szakértők szerint, akik úgy vélik, hogy a gyengülő rubel aligha erősödik majd a következő 12 hónapban.

Fotó: AFP


Az orosz deviza jelentősen gyengült Jevgenyij Prigozsin hamvában holt lázadása óta, és ez az egyike a számos súlyos inflációs tényezőnek, amely idén eddig megakadályozta a központi bankot a kamatok csökkentésében, most pedig valószínűleg arra kényszeríti, hogy emelje a hitelfelvétel költségeit.
Az orosz jegybank szeptember óta 7,5 százalékon tartotta a kamatokat, de egyre agresszívebb álláspontra helyezkedett. A 13 megkérdezett elemző és közgazdász többsége arra számít, hogy a július 21-i ülésen ezt nyolc százalékra növelik, hárman 25 bázispontos emelést, egy pedig tartást jósolnak.
 

Az inflációs tényezők hangsúlyosabbá váltak, a rubel tovább gyengül, a munkaerőhiány fokozódott, a fogyasztói kereslet aktív, a hitelezés magas

 – összegezte a helyzetet Mihail Vasziljev, a Sovcombank vezető elemzője, aki arra számít, hogy az év végére a kamatláb eléri a 8,5 százalékot.
A többség véleménye szerint azonban a kamatok az utolsó negyedévben 8,25 százalékon tetőznek, és csak 2024 végén térnek vissza 7,5 százalékra.
A moszkvai központi bank arra törekszik, hogy az éves infláció visszatérjen a négy százalékos célértékhez, amely alá süllyedt márciusban és áprilisban is. Az elemzők folyamatosan csökkentették az év végi inflációs várakozásaikat, de ebben a hónapban megfordították az irányt, és 5,7 százalékot prognosztizáltak, szemben az előző felmérésben szereplő 5,4 százalékkal.
Javítottak viszont az orosz GDP- előrejelzésükön, és a június eleji 0,7 százalék helyett 1,2 százalékos növekedést valószínűsítettek 2023-ra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.