BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört a népszerű európai befektetés lendülete a nyár végén

Hosszabb idő után csökkent az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona augusztusban, a stabilan magas pénzbeáramlás ezúttal nem tudta ellensúlyozni a leforduló piaci árfolyamok vagyonerodáló hatását.

A nyár végén megtört Európában a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) lendülete, a befektetési eszközosztály vagyona hosszabb idő után először zsugorodott a Refinitiv Lipper friss adatai szerint.

Closeup,-,Woman,Is,Checking,Bitcoin,Price,Chart,On,Digital
Fotó: Shutterstock

A költséghatékony és magas fokú diverzifikációt adó, világszerte egye nagyobb népszerűségnek örvendő termékek összvagyona fél százalékkal, 1444,5 milliárd euróra apadt augusztus végére. A közel nyolcmilliárd eurós csökkenés mögött a leforduló piaci hozamok állnak, a megtakarítók ugyanis kontinensszerte továbbra is kitartóan vásárolták a meglehetősen népszerű eszközöket.

Múlt hónapban 10,2 milliárd eurónyit táraztak be különböző ETF-ekből, ami némileg meghaladja az utóbbi 12 hónapra jellemző, 10 milliárdos átlagos értékesítési volument. A pici árfolyamok lefordulását azonban még ez sem tudta ellensúlyozni, az előbbi ugyanis 17,8 milliárd euróval erodálta az ezekben a termékekben fialtatott összvagyont.

A befektetők továbbra is a részvénykitettséget adó ETF-eket kedvelik leginkább, ezekből 6,4 milliárd eurónyit vettek a hónap folyamán, főként amerikai és globális részvény-ETF-ekbe fektetve. Az előbbiek csaknem négymilliárd eurós, az utóbbiak közel 2,3 milliárdos tőkebeáramlást regisztráltak.

A másik népszerű termékkategória a kötvény-ETF volt 2,2 milliárdos volumennel, ezen belül is leginkább az amerikai államkötvényekbe fektető eszközöket keresték a befektetők, akik az euróban jegyzett vállalati kötvényportfóliójukat ezzel egyidejűleg egymilliárd euróval karcsúsították. A kisebb méretű kategóriák közül a pénzpiaci alapok másfél milliárd eurót szívtak fel, árupiaci és vegyes ETF-ekbe pedig egyaránt 400-400 milliós tétel áramlott. A hónap vesztesei az alternatív termékek voltak, amelyekből 300 millió eurót váltottak vissza az európaiak.

A legfelkapottabb befektetési szolgáltató a DWS-hez tartozó Xtrackers volt augusztusban, amelynél 2,7 milliárd eurót vittek a megtakarítók. A német alapkezelő a globális piacvezető, a BlackRock ETF-szegmensét, az iSharest utasította maga mögé, amely kétmilliárd eurós nettó értékesítéssel zárta az időszakot. A harmadik helyen a francia Amundi végzett 1,7 milliárdos tőkebeáramlással.

 

A kisebb augusztusi kisiklás ellenére idén kifejezetten jó évet futnak a tőzsdén kereskedett alapok, 2022 vége óta ugyanis már bő 200 milliárd euróval – több mint 16 százalékkal – gyarapították vagyonukat. A részvényalapok 2023 derekára fontos mérföldkövet is átléptek , a legnagyobb termékkategóriában ma már több mint ezermilliárd euró fial. Mintegy 40 milliárd euróval hízott a kötvény ETF-ek vagyona is, a legnagyobb gyarapodást ugyanakkor két kisebb kategória, a vegyes és a pénzpiaci ETF-ek tudhatják maguk mögött. Az utóbbi vagyona bő másfélszeresére ugrott nyolc hónap alatt. Egyedül az alternatív ETF-ek tulajdonosai bánkódhatnak, ahol 7 százalékos eszközérték-csökkenést mért a Refinitiv.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.