Tízszerezett a Samsung Electronics, a dél-koreai társaság keddi beszámolója szerint a működési eredménye több mint a tízszeresére nőtt az első negyedévben, és legalább ekkora pozitívum, hogy a csipüzletág öt negyedév után ismét nyereséget termel. 

Nagyot szól az MI-sztori a Samsungnál, pörög az S24-es / Fotó: AFP

A világ első számú okostelefon- és memóriacsipgyártója 4,8 milliárd dollárnak megfelelő 6,6 ezermilliárd von működési profitot realizált, szemben a bázisidőszak 640 milliárd vonjával. 

Az értékesítések 13 százalékkal 72 ezermilliárd vonra emelkedtek, a nettó nyereség pedig 329 százalékkal nőtt, 6,75 ezermilliárd vonra. 

Valamennyi eredményadat felülmúlta a várakozásokat.

A megugró bevételekből rekordösszeget – majdnem 8000 milliárd vont – fordítottak kutatás-fejlesztésre. A csipüzletág nyeresége pedig jó jel, tavaly, amikor globálisan visszaesett a piac, 15 ezermilliárd von üzemi veszteség érte a Samsungot. 
Most a legfontosabb célkitűzés, hogy képesek legyenek lépést tartani a generatív mesterséges intelligencia (MI) keltette irdatlan kereslettel, ezért már a most folyó negyedévben megkezdik a legújabb, 12 rétegű HBM3E memóriacsipek gyártását. 
Az okostelefo- üzletág 4,1 ezermilliárd von üzemi nyereséggel zárt. Az okostelefonok globális értékesítése lassul ugyan, de a Samsung első MI-alapú telefonja – S24 – kellőképpen húzta az eladásokat.