BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lélektani határnál szkanderozik az euróval a forint

Az euró-forint kurzusa hétfőn délután többször is benézett a 387-es szint alá. Inflációs várakozások erősítik a régiós devizákat.

Gyengén kezdett hétfőn reggel a forint, de napközben magára talált a magyar deviza. Az euró-forint kurzus délelőtt és délután is benézett a 387-es szint alá.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,forint,And,Euro,Coins
Fotó: Shutterstock

A 387-es szint közelében lévő támasz erőteljes tesztelése azért érdekes, mert ennek letörése esetén már a 200 napos mozgóátlag kerülne képbe 385,90-nél. Míg a forint gyenge oldalán továbbra is a 390-es lélektani szintet érdemes figyelni.  

A technikai szint tesztelése annál is ígéretesebb, mert a felpattanásokat követően szűkek a fordulók. 

Már 387,30 közelében újra és újra megjelennek a vásárlók a forint piacán. 

A forintot a vártnál magasabb cseh inflációs adat támasztja, mely újra rajzolta a régiós kamatvárakozásokat. Már a cseh korona is erősödni kezdett a hírre az euróval szemben, ami a forintnak is kedvező, amennyiben a magasabbra tolódó inflációs várakozások lassíthatják a régiós jegybankok kamatvágásait.

A forint piacán nem elhanyagolható a carry hatás. Az úgynevezett carry trade ügylet esetében aki forintot vesz euró ellenében, a forint- és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el, ami enyhítheti az árfolyammozgás veszteségét vagy megfejelheti a profitját.

Az egész régióban gondot jelent, hogy az itteni  jegybankok már megkezdték a kamatcsökkentési periódust, miközben az amerikai jegybank szerepét játszó Fed hosszú hónapok óta késlekedik a kamatvágással, s az Európai Központi Bank döntéshozói is vacillálnak. Emiatt a feltörekvő devizák kamatelőnye olvad. 

Ezért állhat elő az a helyzet, hogy az élénkülő infláció erősíti ezeket a carry devizákat, mert a piaci szereplők arra spekulálnak, hogy lassul a kamatcsökkentés.   

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.