BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piaci kockázatok miatt visszapattanhatnak a kötvényhozamok

A piaci szereplők nagyon pozitívan vélekednek az amerikai gazdaság helyzetéről, illetve kilátásairól, de mind rövid, mind hosszú távon láthatók maradtak kockázatok. Ezek miatt pedig visszapattanhatnak a tengerentúli hosszú kötvényhozamok.

Az elmúlt héten az amerikai 10 éves kötvényhozamok közel 30 bázisponttal, 4,6-ről 4,3 százalékra csökkentek, ami mögött a továbbra is erős, de a piaci várakozásokhoz képest kicsivel rosszabb munkaerőpiaci adatok húzódnak meg, és ez újra felerősítette az amerikai gazdaság soft-landing, azaz puha landolás szcenárióját. 

-The US Treasury Department in Washington, DC is seen on August 08, 2011 after Standard & Poor's cut the US credit rating for the first time in history, saying the country's politicians are increasingly unable to come to grips with its massive fiscal deficit and debt load. S&P cut the US rating from its top-flight triple-A one notch to AA+.  President Obama on Monday defended America's credit after Standard & Poor's downgraded its top notch debt rating, insisting the economy's woes were "eminently solvable" with political will. AFP PHOTO Mladen ANTONOV (Photo by MLADEN ANTONOV / AFP)
US treasury, azaz az amerikai pénzügyminisztérium / Fotó: AFP

Ebben segített az ISM szolgáltatószektor-indexe is, amely, bár lassuló tendenciát mutat, de komoly fékezés még nem látszik a gazdasági aktivitásban.

Ugyanakkor a Fed döntéshozói által kiemelten figyelt mag-, illetve szuper-maginfláció továbbra is jóval a toleranciasáv felett van, és kérdéses, hogy lejjebb mehet-e komolyabb gazdasági visszaesés nélkül. 

Ebből a bizonytalanságból fakadóan pedig a Fed tovább nyújthatja a kamatcsökkentési ciklus megkezdését, és ha a kamatpálya magasabb szinten ragad, mint a piaci szereplők várakozása, az a kötvényhozamokat is feljebb lökheti. 

További emelkedésre adhatnak okot a US treasury, azaz az amerikai pénzügyminisztérium legutóbbi kötvénykibocsátásai, amelyek a tervezetthez képest jóval szerényebbre sikerültek. Jól látszott, hogy a befektetők csak a jelenleginél magasabb felárral veszik meg az állampapírokat. 

Hosszú távon a tartósan magasabb hozamok felé mutathat az egyre növekedő költségvetési hiány is, aminek a megoldására egyelőre nem mutatkozik akarat a kormányzat részéről. A megnövekedett kockázatok miatt hosszú távon a befektetők csak magasabb hozamon fogják finanszírozni az amerikai államadósságot.

Összefoglalva, jelenleg a piaci szereplők nagyon pozitívan vélekednek az amerikai gazdaság helyzetéről, illetve kilátásairól, de mind rövid, mind hosszú távon láthatók olyan kockázatok, amelyek miatt az amerikai hosszú hozamok visszapattanhatnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.