BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életjeleket mutatnak az amerikai vásárlók

Az előzetes várakozásokat felülmúló nyereséggel és forgalommal kezdte az évet a Kroger kiskereskedelmi lánc.

Négyszázalékos pluszba lendült a Kroger részvényárfolyama csütörtök kora délután a tengerentúli tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben. A befektetők azt követően kezdték el vásárolni a papírt, hogy az amerikai kiskerlánc a várakozások feletti bevétel- és eredményszámokat tett közzé.

A vártnál erősebb fogyasztásról árulkodik a Kroger gyorsjelentése / Fotó: AFP

A cincinatti székhelyű társaság működési eredménye a tavalyi 1,67 milliárd dollárról 1,5 milliárd dollárra mérséklődött, de így is bőven megugrotta a Wall Street 1,44 milliárdos várakozását.

Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 1,43 dollárra futott be, hat centtel az elemzői konszenzus felett.

Az árbevétel – az üzemanyag-értékesítést leszámítva – fél százalékkal, 45,3 milliárd dollárra bővült éves alapon. Az elemzők mindössze 0,3 százalékos emelkedésre számítottak.

Az eladások felpörgésében az árucikkeknél és szolgáltatásoknál eltérő mértékben jelentkező inflációnak is szerepe lehetett. Az élelmiszerárak ugyanis gyorsabban kezdenek csökkenni, mint az éttermi ételek ára, a szűkösebb költségvetésű fogyasztók egyre többet étkeznek otthon, amihez bevásárlásaikat az alacsonyabb árfekvésű üzletláncokban intézik.

A Kroger vezetése az erős évkezdés tükrében megerősítette az idei év egészére vonatkozó célkitűzéseit is. Ennek megfelelően az egy részvényre jutó nyereség a 4,3-4,5 dolláros sávba érkezhet meg. A piac 4,43 dolláros EPS-t vár 2024-ben a kiskereskedelmi lánctól, amely idén 3,4-3,6 milliárd dollár közötti összeget fordítana további tőkeberuházásokra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.