BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a háborús menedékeszközökön spekulálnak a befektetők

Az Európa-szerte tapasztalható háborús készülődés nyomán újra terítékre kerültek a lehetséges menedékeszközök. Most is a régi nóta: arany, drágakő, svájci frank, meg új hullámként a digitálisan diszkréten mozgatható kriptoeszközök. Az is valószínű, hogy egy európai háború esetén a forint sem menekülhet.

Két hónapja még azon sopánkodtak a Wall Street okostojásai, hogy a gyönge volatilitás miatt már kereskedni sem lehet a fagyos devizapiacokon.  Akkor abban reménykedtek, hogy vagy a Fed kamatdöntése, vagy Donald Trump elnöki kampánya törheti meg a jeget. Nos, Boris Pistorius is tudott olyat mondani, ami felkavarta az állóvizet. A német védelmi miniszter öt évet adott a Bundeswehrnek, hogy felkészüljön a háborúra.

COLLEVILLE-SUR-MER, FRANCE - JUNE 04: 
French Navy's amphibious helicopter carrier Mistral lands French troops from the 9th Marine Infantry Brigade and the 6th Light Armored Brigade as part of the 80th D-Day anniversary commemorations, paying tribute to the sailors and soldiers who landed on June 6, 1944, in Colleville-sur-Mer, Normandy, France, on June 04, 2024. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A katonák már készülődnek / Fotó: AFP

 

Történelmi félelmek diktálnak, de van új a nap alatt

A háborús készülődés nemcsak a katonákat érinti, ilyenkor a piacok is átrendeződnek. Előtérbe kerülnek a menedékeszközök. És ilyenkor a racionális döntések helyét átveszik a történelmi félelmek, ami a háztartások szintjén a klasszikus liszt, cukor, petróleum hármast jelenti, a tőzsdéken meg az arany, a gyémánt és a svájci frank bespájzolását. 

A történelmi tapasztalatok alapján a svájci frank és a nemesfémek, különösen az arany lehetnek menedékeszközök

– mondta a VG-nek Czibere Ákos, az Equilor elemzője, hozzátéve: régebben a könnyű fizikai szállítás játszott szerepet, felértékelve az ékszereket, drágaköveket is, újabban egyre inkább menedékként számolnak a kriptoeszközökkel, melyek digitálisan is gyorsan és diszkréten mozgathatók.

Egy háborús készülődés felértékelheti a stratégiai ásványokat termelő bányavállalatok és természetesen a hadiipari cégek részvényeit is – folytatta –, ám amikor a geopolitikai feszültség elér egy szintet,

a részvénypiacokról szükségképpen kiáramlik a tőke,

és így a nyertesek, még a hadiszállítók sem tudnak profitálni a háborús helyzetből. 

Az aranypiac annál is érdekesebb, mert az árfolyamot már hosszú hónapok óta a spekuláció hajtja. Ilyenkor mindig kérdéses, hogy mekkora feszültséget árazott már előre a piac. Persze, egy háborút nem lehet látatlanban beárazni, ha a menekülő emberek aranyat akarnak, bármilyen áron megveszik, s bármennyit adnak belőle egy falat kenyérért, ha éheznek. 

A menedékdevizákon is nagyban spekulálnak már a befektetők. Jó kérdés, hogy miért bíznának a svájci frankban egy európai háborús konfliktus esetén. Erre kézenfekvő magyarázatot kínálnak az elmúlt háborúk a kontinensen s az a körülmény, hogy Svájc bankrendszere jelenleg is minden oldalt kiszolgál, vagyis senkinek sem érdeke felszámolni az alpesi pénzügyi paradicsomot. 

Aki nem bízik az efféle historikus spekulációkban, még mindig bízhat a japán jenben. 

A dollár és a jüan is jó lenne, de az amerikai–kínai kereskedelmi és technológiai háború s az egyre jobban kibontakozó nagy csipcsata, továbbá a tajvani konfliktus miatt egy orosz–NATO háborús feszültség menedékének egyik deviza sem igazán alkalmas.

Ha kitör a konfliktus, a forint sem menekülhet

A régiós devizapiacok különösen érintettek lehetnek. Kínálkozik a cizellált megközelítés, hogy elsősorban a balti államok devizáit és a lengyel zlotyt ütheti a piac. Már a tavalyi évben is számos példát láthattunk ugyanakkor arra a jelenségre, hogy a nagy intézményi befektetők nem országokban, hanem régiókban gondolkodnak. Más szóval, ha a zlotyt adják, akkor a forinteszközöket is kitárazzák. Jellemzően arra lehet számítani, hogy a maradék visegrádi nemzeti fizetőeszközök, vagyis 

a forint, a zloty és a korona együtt sír, együtt nevet.     

Annál is inkább, mert a Putyin-adminisztrációhoz fűződő eltérő viszony ellenére mindhárom ország a NATO védernyője alá húzódott a kelet-európai rendszerváltást követően. 

El lehet gondolkodni, hogy egy háború előestéjén milyen forintárfolyamokkal számolhatunk, ám ehhez a békepiac historikus adatai és technikai szintjei aligha szolgálnak használható kapaszkodókkal. A huszadik század nagy háborús konfliktusai Magyarországon egy-egy pénznem (korona, pengő) végzetes leértékelődését és szükségszerű bukását is hozták. Érdekes kontraszt, hogy a pengő például elég jól átvészelte az 1929–33-as nagy világgazdasági válságot, ám a második világháborút követő újjáépítés már a forinthoz kötődött.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.