BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Financial,Chart,And,Rising,Graph,With,Lines,And,Numbers,And
Az Nvidia vált a világ legértékesebb vállalatává.

Dúl a rali, már nem a Microsoft a világ legértékesebb tőzsdei vállalata

Az Nvidia vált a világ legértékesebb vállalatává. Ebben nagy szerepe volt a félvezetőgyártó MI-üzletágának. Az Nvidia nem biztos, hogy sokáig magáénak tudhatja a címet, óriási a verseny a Microsoft, az Apple és az amerikai cég közt az első helyért.

Az Nvidia részvényei 3,4 százalékkal 3300 milliárd dollárra emelkedtek a keddi kereskedés idején, amivel megelőzte a Microsoftot és az Apple-t is. A vállalat viszonylag gyorsan tört az élre, és egyike azon kevés cégnek, amely jelentős bevételt képezett a mesterséges intelligencia (MI) terén.

Financial,Chart,And,Rising,Graph,With,Lines,And,Numbers,And
Az Nvidia vált a világ legértékesebb vállalatává.
Az Nvidia vált a világ legértékesebb vállalatává / Fotó: Shutterstock

A félvezetőgyártó a mesterséges intelligencia legnagyobb haszonélvezője, csipjei elsőként alkalmazták ezt a technológiát, amivel végül meghódította a piacot. Ezek képesek összetett számítási feladatokat elvégzeni. A vállalat csúcskategóriás H100-as csipjei iránt folyamatosan nő a kereslet, ami hozzásegítette a gyártót ahhoz, hogy tavaly több mint 125 százalékkal növelje az eladásait.

A Microsoft szintén a mesterséges intelligencia korai nyertesének tekinthető, amely a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-jal lépett partnerségre. Az elmúlt napokban pedig az Apple részvényei indultak szárnyalásnak, miután bemutatta tervét a technológia használatára.

Úgy gondoljuk, hogy a következő évben a technológiai piacon a 4 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációért az Nvidia, az Apple és a Microsoft között folyik a verseny

– írta Daniel Ives, a Wedbush Securities elemzője közleményében.

Jensen Huang vezérigazgató és a befektetők azzal érvelnek, hogy az Nvidia több, mint csipgyártó. A cég saját fejlesztésű szoftverrel és ökoszisztémával rendelkezik.

A hétfői kereskedési nap végén a vállalat 160 százalékos részvényemelkedést tudhatott maga mögött idén, amivel több mint 2 ezermilliárd dollárral növelte piaci értékét – írja a Bloomberg.

A vállalat árfolyama folyamatosan nőtt idén / Fotó: Stooq

Az Nvidia GPU-csipjei lényegében a technológiai szektor új aranyat vagy olaja

– érzékeltette Ives a félvezetőgyártó termékeinek jelentőségét.

Warren Buffett titkos portfólióban rejtette el MI-részvényeit

Az omahai látnok kevésbé ismert, New England Asset Management nevű befektetési alapjában egyebek mellett három mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvény is található. Az nyugodtan kijelenthető, hogy egyikkel sem vallott szégyent Warren Buffett, a Wall Street első számú részvényguruja.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.