BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia

Hétfőtől tizedáron juthatunk majd hozzá az Nvidia részvényeihez: nem kiárusításról van szó

A világ harmadik legértékesebb cége 10:1 arányban felosztja részvényeit a hét végén, de a befektetők portfólióin nem esik majd csorba. Az Nvidia történetének ez lesz a hatodik részvényfelosztása.

Tizedére fog csökkenni jövő hétfőn az Nvidia részvényárfolyama, a hatalmas változás mögött azonban nem a cég értékének brutális beszakadása áll majd, hanem a csipgyártó 10:1 arányú részvényfelosztása. A folyamat során a befektetők pozíciójának értéke semmivel nem csökken majd, portfóliójukban azonban hirtelen tízszer annyi Nvidia papírt látnak majd, mint a felosztás előtt – egy részvény azonban a jelenlegi 1160 dollár helyett csak megközelítőleg 116 dollárt fog érni.

July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia
Olyan az Nvidia részvényfelosztása, mintha egy tízezer forintos bankjegyet 10 darab ezresre váltanánk be / Fotó: Shutterstock

 

Mi az a részvényfelosztás?

A részvényfelosztás (stock split) egy olyan művelet, melynek során egy cég valamilyen arányban felosztja a részvényeit. Az Nvidia esetében 10:1-es arányról beszélünk, tehát akinek korábban egy részvénye volt 1160 dollár körüli árfolyamon, a felosztás után is ekkora befektetése lesz majd a cégben, csak tíz darab, egyenként 116 dollár körüli papírt tudhat majd magáénak a portfóliójában, nem pedig egy, négy számjegyű értékkel bíró részvényt.

A részvényfelosztásnak ma már elsősorban kozmetikai oka van: a kisbefektetők ugyanis sokszor megriadnak a túl magas értéket képviselő papíroktól, ezért meg sem veszik őket. Régebben viszont valódi jelentősége is volt a műveletnek: a törtrészvények fél évtizeddel ezelőtti berobbanása előtt egy befektető csak egész részvényeket tudott venni, 

tehát ha egy részvény túl drága volt, egész egyszerűen nem tudta megvenni.

Ma ez már nincs így, de a befektetők egy része máig ódzkodik a túlzottan értékes papíroktól, attól tartva, hogy nincs további tere a részvények felértékelődésének.

Mikor osztják fel az Nvidia részvényeit?

Az Nvidia részvényfelosztására június 7-én, a tőzsdezárást követően kerül sor, június 10-én hétfőn pedig a papírok már a split utáni áron, azaz a pénteki záróár tizedén kerülnek forgalomba. 

Az Nvidia történetének ez lesz a hatodik részvényfelosztása: aki 2000 nyara előtt birtokolt egy papírt, az a jövő hét elején már 480 részvény büszke tulajdonosa lehet majd – egy 24 éve 3,13 dollárért (az első felosztás előtti ár) megvett részvény pedig ma már 55 680 dollárt érne.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.