BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vihar előtti csend a Wall Streeten - közeleg a Volmageddon?

Amíg az indexek szintjén a nyugalom tengere fodrozódik, a mélyben, az egyedi részvények szintjén egyre nagyobb volatilitás halmozódik. Az elemzők láttak már ilyet, semmi jó nem sült ki belőle: letarolta a piacot a Volmageddon.

Keményen hullámzik a részvénypiac, ám a félelem barométernek tekintett volatilitási index (VIX) alig mozdul, az egyedi részvények kilengései ellenére is a nyugalom tengerét mutatja a széles piacot leképező S&P 500 index képe. Furcsamód épp ez kelt szorongást a Wall Streeten, mert az egyedi részvények és az indexek szintjén mért volatilitás az elmúlt 20 évben csak egyszer tért el ilyen mértékben egymástól, a Volmageddon előestéjén. 

Exterior view of the New York Stock exchange (NYSE) at Wall Street ahead of the US Federal Reserve's decision on lending rates in New York on January 31, 2024. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Vihar előtti csönd? / Fotó: AFP

Hat évvel ezelőtt 

egyszer már bedőltek a befektetők a tőzsdei nyugalomnak. 

Akkor a szaknyelvben Volmageddonként (volatility-armageddon, azaz volatilitási világvége) elhíresült esemény következett, mely egyes befektetési vállalatok számára teljes vagyonuk elvesztését és egyenesen a csődöt jelentette. A Volmageddont megelőző pár évben ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a piacok kiszámíthatóságára való fogadás, azaz a non-vol stratégia, amit a nagy cégek akkor úgy lovagoltak meg, hogy a piaci kilengéseket mérő VIX indexre (amelynek alacsonyabb értéke jelenti a nyugalmat) vettek fel short pozíciókat, azaz arra fogadtak, hogy a VIX értéke alacsonyan marad. Csakhogy 2018 február 5-én, gyakorlatilag teljesen váratlanul közel 100 százalékot ugrott a mutató, a pozíciók pedig bedőltek.

Most a piac a gazdaság és a geopolitika nyugalmára fogad, ami bármikor felrobbanhat. És akkor a VIX index kilő, a részvényárfolyamok pedig beomlanak, más szemszögből nézve a válasz kevésbé egyértelmű. Az elmúlt negyed évszázadban az indexek szintjén általában nyugalom volt, az egyedi részvények szintjén pedig csak 2017 elején volt ekkora káosz, mint most. Nehéz megjósolni, hogy mikor jöhet az összeomlás, s vajon tényleg bekövetkezik-e? Mindenesetre, érdemes különös figyelemmel követni az opciós árazásokat, melyek a jövőre irányultságuk miatt viszonylag korán jelezhetik a közelgő vihart.  

Az S&P 500 napi átlagos volatilitása
2018-as szinteken a volatilitás

Kockázatot hordoz 

a befektetők elkényelmesedése. 

Nem árazza a piac a negatív meglepetéseket. Így például, nagy az érdeklődés, hogy kik lehetnek a mesterséges intelligencia nyertesei, de senki sem firtatja a lehetséges veszteseket. Ezért bármilyen meglepetés – legyen az a makrogazdasági, vagy MI témájú, netán a Fedhez köthető, esetleg  geopolitikai – keményen sújthat le – figyelmeztetnek az elemzők.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.