BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az Egyesült Államok legjobban kereső vezérigazgatói közül csak az Apple vezetőjének csökkent a fizetése

A tíz legjobban fizetett amerikai vezérigazgató közül négy a technológiai szektorban tevékenykedik, és az általuk irányított cégek két számjegyű részvényárfolyam-emelkedést könyvelhettek el tavaly.

Hock Tan, a Broadcom csipgyártó vállalat vezérigazgatója az Egyesült Államok legjobban fizetett cégvezére: a malajziai születésű, kínai származású Tan 161,8 millió dolláros (több mint 58,8 milliárd forint) éves javadalmazást kapott tavaly. A Broadcom az Nvidiához hasonlóan a mesterséges intelligencia iránti megugrott keresletből profitál.

Egyedül Tim Cook javadalmazása csökkent, de nincs oka panaszkodni / Fotó: AFP

A Broadcom szállítja az adatközpontokban használt hálózati félvezetők egy részét a nagy technológiai vállalatoknak, például a Microsoftnak. Tan fizetése 2022 és 2023 között megduplázódott, miután a cég árfolyama 99 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. A harmadik helyen Stephen Schwarzman áll, aki a világ egyik legnagyobb magántőke-társaságát, a Blackstone-t vezeti. 

A vezető 119,8 millió dolláros bércsomagját a részvények tavalyi 83 százalékos emelkedése erősítette. A Blackstone a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlantulajdonosának számít mintegy 12 500 ingatlannal. Ezzel szemben az Apple vezérigazgatója, Tim Cook 63,2 millió dollárt kapott tavaly, ami tetemes csökkenés a 2022-es 99,4 millió dollárhoz képest. 

Ezt azonban maga Cook kérte a részvényesektől. 

A Visual Capitalist összegzése szerint az S&P 500 vezérigazgatóinak javadalmazása az elmúlt tíz év során kétszeresére nőtt. A cégvezérek fizetése gyakran a vállalat pénzügyi teljesítményéhez kapcsolódik, amelyet a részvényárfolyamok mozgásával és az osztalékfizetéssel mérnek. 

Azonban az itt felsorolt összegek eltörpülnek Elon Musk idei csúcsprémiumához képest. A Tesla közgyűlése ugyanis 56 milliárd dolláros bónuszt szavazott meg az üzletembernek, bár ezt a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

A tíz legjobban kereső amerikai vezérigazgató 2023-ban:

1. Hock Tan (Broadcom) 161,8 millió dollár
2. Nikesh Arora (Palo Alto Networks) 151,4 millió dollár
3. Stephen Schwarzman (Blackstone) 119,8 millió dollár
4. Christopher Winfrey (Charter Communications) 89,1 millió dollár   
5. Will Lansing (Fair Isaac) 66,4 millió dollár
6. Tim Cook (Apple) 63,2 millió dollár   
7. Hamid Moghadam (Prologis) 50,9 millió dollár
8. Theodore Sarandos (Netflix) 49,8 millió dollár
9. David Zaslav (Warner Bros. Discovery) 49,7 millió dollár 
10. Glenn Fogel (Booking Holdings) 46,7 millió dollár

Itt a nagy országos fizetési térkép: Budapesten 503 ezer, Szabolcsban 303 ezer forint a nettó átlagbér

A magyar fővárosban már félmillió forint felett vihet haza átlagosan egy munkavállaló, miközben az ország hét legszegényebb vármegyéjében 350 ezer forint alatt van a nettó átlagbér. A kereset a fővároson kívül csak Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban és Fejérben haladja meg a 400 ezer forintot a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.